Još dva kluba ostala su da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u Europi. Sarajevo i Zrinjski danas će igrati svoje utakmice u Europa Ligi, a pobijede li čeka ih još jedan krug do grupne faze.

Sarajevo od 20 sati dočekuje Budućnost iz Podgorice, a Zrinjski u istom terminu gostuje kiparskom APOEL-u. Oba meča pratićemo na Arena Sport kanalu – Sarajevo na kanalu 1, Zrinjski na kanalu 4.

Šampioni BiH će Budućnost dočekati u Zenici, jer Koševo ne ispunjava uslove za UEFA-ine utakmice ovog nivoa. Ipak, Sarajevo Bilino Polje već može smatrati kao svoj teren, jer su prošle godine tu odigrali odličnu utakmicu protiv BATE Borisova, a i stadion im je poznat jer tu su svake godine igrali nekoliko utakmica.

Crnogorci u Zenicu stižu na krilima velikog rezultata – prethodno su izbacili Astanu pobjedom u Kazastanu od 0:1. Prije toga u prvom kolu Lige Šampiona kući su sa 1:3 izgubili od bugarskog Ludogoretza.

Ipak, da imaju slabosti najbolje pokazuje utakmica drugog kola šampionata Crne Gore koju su krajem augusta izgubili sa čak 4:0 od FK Podgorica, a u četiri kola imaju dva poraza, tako da su na tabeli tek sedmi. Poznavaoci prilika u Kazastanu kažu da ni pobjedu protiv Astane ne treba glorifikovati, jer se klub nalazi u teškoj krizi.

Bordo momci dolaze kao lideri prvenstva sa pet bodova prednosti. U Ligi Šampiona su u oba meča pokazali dobru igru. U prvom kolu bez problema su slavili protiv prvaka Velsa, a u drugom kolu su tijesno, i to nakon poništenog čistog gola ispali od Dynamo Bresta. Može se reći da je Sarajevo u Bjelorusiji bilo i bolji protivnik. U ekipi će imati dodatno motivisanog Benjamina Tatara koji je kao prvi strijelac lige sa šest golova pozvan i u reprezentaciju BiH.

Pet razloga zašto je Sarajevo favorit

Ako se uzme u obzir da je Sarajevo gotovo tri puta skuplja ekipa, da u domaćem prvenstvu igraju puno bolje nego Budućnost u svom, da će ih nositi raspucani Tatar, da su u Europi pokazali da imaju glavu i rep, te da ipak igraju na “domaćem” terenu – možemo reći da imamo pet razloga zašto je Sarajevo favorit protiv Budućnosti.

Sa tim se slažu i svjetske kladionice. Kladionica Mozzart za prolaz Sarajeva nudi kvotu 1.30.

Zrinjski nažalost ima znatno manje šanse protiv kiparskog APOEL-a. Iako je APOEL u prva četiri kola prvenstva Kipra odigrao šareno – uz dvije pobjede, jedan poraz i jedan remi, realno stanje govori da kiparska ekipa vrijedi više od 20 miliona eura, a Zrinjskog nešto preko 6 miliona eura.

APOEL je do sada izbacio kosovski Gjilani u gostima, a potom i kazastanski Kaisar ponovo u gostima i to sa 1:4.

Ipak, Zrinjski ima dovoljno iskusnih i kvalitetnih igrača da sigurno može pružiti ravnopravnu borbu na Kipru i pokušati uz minimalni broj grešaka utakmicu dovesti u neizvjesnu završnicu. A onda je sve moguće.

Niko nije davao šanse Zrinjskom ni prošle godine protiv Utrechta čija ekipa vrijedi gotovo 40 miliona eura, pa su uspjeli izbaciti favorizovane Nizozemce. Svi se nadamo kako će se to ponoviti.

Kladionica Mozzart na prolaz APOEL-a nudi kvotu od 1.09, a kvotu od 1.60 da će Zrinjski uspjeti zabiti gol na Kipru.

Sarajevo u narednom krugu čeka Celtic ili Riga, a Zrinjski Steaua ili Slovan Liberec. Naravno, ako oba naša predstavnika prođu u play-off.

(Reprezentacija.ba)