U oktobru je pred reprezentacijom Bosne i Hercegovine pravi izazov. Poslije dvije odrađene utakmice u Ligi nacija, našu fudbalsku selekciju početkom sljedećeg mjeseca  očekuje polufinale baraža za Euro 2020. protiv Sjeverne Irske s kojom smo se ranije već susretali.

Iako su Zmajevi “papirnati” favoriti u nadolazećem duelu, selektor Dušan Bajević i njegovi pomoćnici ništa ne prepuštaju slučaju. Svakodnevno prate nastupe naših fudbalera diljem Evrope i na osnovu toga kroje spisak na kojem će biti i određenih promjena u odnosu na onaj prošlomjesečni.

Nagovijestio je to u razgovoru za Reprezentacija.ba portal Rusmir Cviko, prvi Bajevićev asistent, koji je ujedno i razriješio dileme oko Tonija Šunjića i njegovog daljnjeg pozivanja, a dotakao se još i mnogih drugih zanimljivih stvari.

“U proteklom periodu pratili smo sve, odradili smo i dva radna sastanka, a u nedjelju već pravili spisak. U ovoj sedmici bi trebao biti objavljen jer pravilo je takvo da se mora poslati 14 dana prije utakmice. U svakom slučaju mogu se očekivati određene promjene, bit će pozvan veći broj fudbalera jer ćemo imati tri utakmice u sedam dana. Valjda nam neće COVID-19 napraviti nove probleme”, kaže Cviko na samom početku.

Bajević je ranije izjavio da će mu za baraž trebati iskusniji igrači. Držite li se i dalje toga?

“Da, naravno. Mi imamo iskusne igrače koji igraju u velikim klubovima i od kojih se očekuje da iznesu najveći dio tereta, ali, vidite, nisu samo oni tu. Ima tu i ovih mlađih. Vidjeli ste u prethodne dvije utakmice da smo iz U21 reprezentacije povukli Danilovića, sada dolaze Ahmedhodžić i Hadžikadunić, tu je i također i ‘mali’ Hadžiahmetović… Dakle, nismo mi stara reprezentacija. Idemo na spoj iskustva, znanja, forme i samog statusa u klubu.”

Ervina Zukanovića nije bilo na prethodnom spisku. U međuvremenu je našao klub, ide mu više nego dobro.

“Njega je situacija s koronavirusom zakačila u najgorem mogućem momentu. Stručni štab ga je obišao u februaru, bio je uvršten na onaj martovski spisak, ali u međuvremenu desilo se to što se desilo, još uz to je dugo vremena bio bez kluba. Drago mi je da je to sada prošlost i da je počeo dobro igrati. Na njegovoj poziciji sada imamo dosta novih fudbalera, uključujući i Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića koji su stekli pravo nastupa, ali još ne mogu otkrivati da li će na kraju biti pozvan ili ne. Njegovo je da radi, stručni štab to prati i odlučit ćemo onako kako mislimo da je najbolje.”

Kakva je situacija sa Tonijem Šunjićem? Ranije se nije baš vjerovalo igračima koji su odlazili u Kinu.

“Ja sam dugo radio u Kini, vodio sam tamo dva različita kluba i znam dobro kakav se fudbal igra u toj zemlji. Nije za podcijeniti nimalo, pogotovo još ako uzmete u obzir kakve igrače Kinezi dovode sa strane, koliko ulažu novca u cjelokupan fudbal… Stručni štab razmišlja o Šunjiću najozbiljnije, baš kao i o Memiševiću koji je i ranije bio na našem radaru.”

Foto: Fudbalski savez BiH

Cipetić je u utakmici sa Italijom pokazao da Premijer liga BiH nije zanemariva.

“Svi u stručnom štabu smo stava da moramo dizati domaću ligu na viši nivo i da ne smije i ne može biti zapostavljena u odnosu na lige iz regiona. Moramo ići u tom smjeru da promovišemo naše igrače kroz reprezentaciju. U martu su tu bili Rahmanović, Kjosevski, pa Cipetić koji se, da tako kažemo, dokazao protiv jedne Italije i dao podstrek svima u ligi da rade. Neće sigurno biti zapostavljeni ni drugi jer evidentno je da ima kvaliteta.”

Možda se onda na spisku nađe i Benjamin Tatar. U 10 utakmica je zabio osam golova, a nije klasični napadač…

“To ste vi rekli.”

Zanimljivo je da na prošlomjesečnom prvobitnom spisku nije bilo Amira Hadžiahmetovića, a onda je iznenada došao i odigrao obje utakmice.

“Pratili smo mi njega i ranije, ali prednost smo u tom momentu davali drugim igračima koji su ranije bili pozivani poput Jajala i Vrančića. U određenom momentu Jajalo je bio povrijeđen, Vrančića klub nije pustio radi COVID-a jer su imali FIFA-ino pravo da mogu zabraniti dolazak na okupljanje ako dolaze u rizične zemlje. Odluka je poslije analize pala na Hadžiahmetovića i drago nam je što je opravdao poziv. Dobili smo dugoročno rješenje u tom veznom redu.”

Bajević i Cviko, Foto: Fudbalski savez BiH

Javljaju li se menadžeri, vrše li određene pritiske na Vas i ostale saradnike?

“Toga ima, nećemo se lagati, ali ne mogu utjecati ni na mene ni na bilo koga od mojih kolega. Mi crpimo informacije od određenih ljudi, provjerimo svakog igrača za kojeg dobijemo dobre preporuke i tu se priča završava. Pritiscima ne podliježemo, ne mogu nas kupiti, niti imaju načina.”

Amar Dedić i Ajdin Hasić već sa 18 godina igraju profesionalni fudbal.

“To su momci koji su budućnost naše reprezentacije. Dedić je dobio profesionalni ugovor u Red Bull Salzburgu, neko vrijeme se ‘kali’ u austrijskoj 2. ligi i već je u konkurenciji za U21 reprezentaciju. Isto se to odnosi i na Hasića oko kojeg se posljednjih dana digla velika prašina. I na njega, ako smijem reći, selektor Starčević najozbiljnije računa u narednom periodu.”

Ide li Edin Džeko u Juventus?

“Sa Edinom sam stalno na vezi. To je kapiten u pravom smislu te riječi, osim što se brine o klubu, brine se i o reprezentaciju. Ima strašnu želju, motiv…, pravi je lider. Radi njega volio bih da dođe do tog transfera jer Juventus je, kako god okrenete, veći klub od Rome. Šta će na kraju biti, teško je predvidjeti. To se mijenja iz minute u minutu, biznis je to veliki, vrti se ogroman novac… Nadam se da će ga pogledati sreća. Edin i njegova porodica zaslužuju to.”

Jelešković, Cviko, Misimović, Bajević, Čustović i Musa, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Kako gledate na saradnju sa Dušanom Bajevićem? Niste ‘no name’ trener, ali opet može se sigurno naučiti dosta.

“Meni je privilegija što mogu učiti od takvog stručnjaka koji je osvojio 15 titula. Puno je da vodite 15 utakmica, kamoli da imate 15 trofeja, iza vas stoje hiljade utakmica. Osim fudbalskog znanja koje je neprocjenjivo, on posjeduje i najbolje manire jednog porodičnog čovjeka i rođenog gospodina, pa i u tom smislu cijeli stručni štab ima šta da nauči. Što se tiče mene, u ovom poslu nisam od jučer, sa dosta uspjeha radio sam stručnom štabu Željezničaru s kojim sam osvojio brojne trofeje i kasnije zavidne rezultate napravio samostalno u Kini gdje sam bio tri i pol godine. Susretao sam se tamo sa imenima kao što su Clarence Seedorf, Juan Caro Lopez, Sven-Goran Eriksson, Fabio Cannavaro… To ima težinu. Kod nas je nažalost puno više onih ljudi koji kude. Ne obraćam pažnju na priče, imam svoju viziju i ciljeve. Ljubomornih i zavidnih uvijek je bilo i bit će,  oni samo daju motiv više da i dalje radim ovo što sam započeo.

Kako je uopšte došlo do toga da sarađujete?

“Vjerovatno je prijedlog stigao iz vrha FS BiH. Bilo je to vrijeme kada sam imao neke razgovore oko novog odlaska u Kinu, ali, eto, uslijedio je na kraju poziv selektora Bajevića da dođem u Atinu na razgovor. Zamolio sam da uzmem malo vremena da razmislim, da bih već u januaru prihvatio to i tada smo se definitivno dogovorili. Reprezentacija je nešto iznad svega.”

Cviko se na kraju posebno zahvalio u ime reprezentacije Fudbalskom savezu BiH koji se brine da naš državni tim ima najbolje uslove, identične onima koji imaju najveće svjetske reprezentacije.

Kalendar utakmica reprezentacije BiH do kraja 2020. godine:

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)