Bosna i Hercegovina na svom fudbalskom horizontu odavno nije imala dva veća mlada supertalenta nego sada.

Ajdin Hasić sa svojih 18 godina nametnuo se ove sezone u prvom timu Bešiktaša, gdje je u prva dva kola bio u prvoj postavi, ali i pokazao vrlo dobar fudbal. Prošlu polusezonu u drugoj turskoj ligi je u osam nastupa pravio dar-mar i u dresu Umraniyespora brzo naveo čelnike Bešiktaša da ga vrate sa posudbe.

Amar Dedić sa 18 godina već ima jednu sezonu u seniorskom fudbalu u Austriji, a u ovoj sezoni odigrao je već tri utakmice. Jednu za Red Bull Salzburg u kupu Austrije, a dvije za austrijski drugoligaš Liefering koji je ekspozitura u kojoj se tradicionalno kale najveći talenti Red Bull grupe u Austriji. Misimović ga je nedavno svrstao među najveća tri talenta bh. fudbala uz Demirovića i Gojaka.

Mali profesionalci – školovani u najboljim fudbalskim akademijama

Obojica su prošli jedne od najboljih europskih fudbalskih škola. Hasić onu od Dinamo Zagreba, a Dedić onu od Red Bull Salzburga, pa osim velikog talenta imaju i veliko fudbalsko znanje i usađen profesionalizam. Što bi se reklo – školovani su fudbaleri.

Hasić je desno krilo, ali je u našim omladinskim selekcijama igrao na svim pozicijama na terenu. Davao je golove sa centra terena, pravio mnoge bravure, te jasno pokazao da se radi o fudbalskom virtuozu.

Dedić je desni bek, a Austrijanci su ga prošle godine uvrstili među pet najvećih talenata Red Bull grupacije. Prošle sezone je sa 17 godina u seniorskom fudbalu odigrao više od 30 utakmica, a sjajno se snalazio i na poziciji lijevog beka. Ima dobru tehniku i pregled igre, pa se često nađe i u završnici napada gdje je nekoliko puta asistirao i pogađao.

Savez nema ciljeve i strategije. Kako rade velike reprezentacije?

Da li ih pozvati u A reprezentaciju? Zašto da ne, ako istu praksu da pozivaju najbolje mlade igrače koji već igraju seniorski fudbal imaju i velike europske reprezentacije. U Francuskoj je Mbappe sa 19 godina igrao finale Svjetskog prvenstva, na užem spisku danas imaju i Camavingu koji ima 17 godina… Belgija na užem spisku ima 18-godišnjeg Dokua, 19-godišnjeg Verscharena…

Upravo je Belgija možda najbolja smjernica za rad naših reprezentacija. Belgijanci često daju priliku mladim supertalentima, ali imaju princip da se mladi igrač nikada ne vraća u mlađu selekciju od one u koju je pozvan – dakle, ako dobiju poziv u A reprezentaciju više ih se ne šalje u U21, U19 itd…

Fudbalski savez BiH nažalost već godinama nema nijednu zvaničnu strategiju ili cilj rada, pa je takav ambijent idealan za lov u mutnom, ali i razna mešetarenja.

Bajević zna prepoznati kvalitet igrača i ne boji ga se gurnuti u vatru

Optimizam vraća selektor Dušan Bajević čiji su moralni integritet i stručnost neupitni. Uz to Bajević je već na primjeru Hadžiahmetovića, Saničanina i Cipetića pokazao da je selektor koji zna prepoznati kvalitetnog igrača i još važnije – ne boji ga se gurnuti u vatru, čak i “uz dlaku” javnosti.

Iz našeg stručnog štaba najavili su kako na raspolaganju žele naše najiskusnije igrače, ali i kako će pozivati najbolje mlade igrače.

Situacija u oktobru i novembru kada će reprezentacija BiH imati po tri utakmice po svakom okupljanju idealna je prilika da se ovim mladim igračima da prilika da pokažu šta znaju, ali i da im se pozivom u reprezentaciju još više ojača njihov status u klubovima.

(Reprezentacija.ba)