Trener Juventusa Andrea Pirlo glavni je zagovornik transfera Edina Džeke iz Rome u Juventus, a to potvrđuje i dokument do kojeg je došao Corriere dello Sport.

Naime, talijanski novinari došli su do dokumenta pisanog na 30 stana u kojem je Pirlo vlasnicima Juventusa predstavio na koji način će voditi ekipu.

“U napadačkom fudbalu sa puno ofanzivnih igrača neophodno je imati napadača koji je dobar tehničar, ali koji isto tako ima inteligenciju da uključi u igru igrače oko sebe” pisao je Pirlo u svom projektu, a Talijani vjeruju kako je upravo opisivao Edina Džeku.

Pirlo smatra da je u napadu bitno imati jednog jakog i visokog, a jednog niskog i brzog igrača.

Cruyffovu i Guardiolinu Barcelona, Van Gaalov Ajax, Ancelottijev Milan i Conteov Juventus uzori su ekipa za Pirla.

Pirlo će se prema svemu sudeći truditi da njegova ekipa ima veći posjed lopte, da se lopta brzo kreće, te da agresivno i što brže oduzimaju loptu kada je nemaju u svom posjedu.

U projektu je najavio kako je budućnost fudbala u tehnički jakim i okretnim igračima, a ne “snagatorima” kako je to bilo 90-tih godina.

Talijani prenose i detalje poput toga da će golman morati biti neko od koga počinju nove akcije, ali i da će se vezni igrač smjeti vratiti samo desetak sekundi među zadnju liniju kako bi pomogao u odbrani ili iznošenju lopte.

(Reprezentacija.ba)