99 godina FK Željezničar – danas trećinu reprezentacije čine igrači koji su nosili Željin dres

Prošlo je tačno 99 godina od prve utakmice FK Željezničar

99 godina FK Željezničar – danas trećinu reprezentacije čine igrači koji su nosili Željin dres
Foto: FK Željezničar

Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je FK Željezničar.

Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za FK Željezničar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

FK Željezničar plasmanom u polufinale Kupa UEFA napravio je najveći europski klupski uspjeh u historiji bh. fudbala, a za BiH je dao neke od najvećih fudbalera i trenera svih vremena poput Edina Džeke, Mehmeda Baždarevića, Ivice Osima…

Trenutno trećinu reprezentacije BiH čine igrači koji su nosili dres FK Željezničar.

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica Mozzart.

Oznake: