Dušan Bajević i njegovi pomoćnici svakodnevno prate nastupe naših igrača diljem Europe. Uz to se prate utakmice sjevernoirskih reprezentativaca, ali i gledaju utakmice Sjeverne Irske. Sve sa ciljem da se za utakmicu polufinala baraža 8. oktobra spremimo što bolje.

BiH će 8. oktobra na Grbavici odigrati polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske. Ako pobijedimo, 12. novembra ćemo igrati finale baraža protiv Slovačke ili Irske, ponovo na svom terenu.

Selektor i njegovi pomoćnici od utakmice protiv Poljske obavili su dva radna sastanka, nakon kojih su se složili kako je reprezentacija u utakmicama protiv Italije i Poljske dobila tri nova dobra igračka rješenja – Hadžiahmetovića, Saničanina i Cipetića.

Neki igrači su i podbacili, te sebe eliminisali iz daljih ozbiljnih planova selektora, ali svi će imati mogućnost da podizanjem forme u klubu ponovo dobiju šansu.

O imenima naš stručni štab šuti kao zaliven, što zbog trenerskog kodeksa, što zbog toga da ne ureknu neke od igrača u ovo teško vrijeme kada sa svih strana vrijeba COVID-19 virus i svi prateći problemi koje donosi.

Ali, novih imena će biti, posebno zato što nas u oktobru čekaju čak tri utakmice – jedna baraža i dvije Lige Nacija (Nizozemska kući, Poljska u gostima).

Sigurno je da se vraća fudbaler Barcelone Miralem Pjanić, koji je reprezentaciji jako falio, posebno u formaciji u kojoj će u napadu imati malo više opcija za asistencije, nego što je to bilo ranije kod Prosinečkog. Bajević je i najavio kako će Pjanić za razliku od prije biti ofanzivnije postavljen na terenu.

No počnimo od odbrane. Na stoperskim pozicijama odlična vijest je da se vratio Ervin Zukanović. Zukanović je u Turskoj odabrao dobar klub sa kojim je odlično počeo sezonu. Uvršten u tim kola, postigao je pogodak u pobjedi od 3:0 i evidentno je da će biti neupitan u prvih 11 Karagumruka – u ekipi vrlo jake konkurencije. Iskusni Zuka uklapa se u želje selektora Bajevića da za baraž na terenu ima najiskusnije igrače. Vijest o povratku Zukanovića dolazi u najboljem trenutku, jer Toni Šunjić odlazi u Kinu iz koje se po iskustvu igrači ne zovu, a iz koje je čak i Zvjezdan Misimović jedva dobio poziv u reprezentaciju. Bajević će biti jači iza talentovanog stopera Malmea Anela Ahmedhodžića koji je nakon što je nosio dres Švedske, dobio zeleno svjetlo da zaigra za BiH.

Zbog COVID-19 Bajević nije mogao računati na desnog beka Darka Todorovića. Na bekovskim pozicijama smo deficitarni i što prije pravu priliku treba dati supertalentu Red Bull Salzburga Amaru Dediću koji sa 18 godina igra već drugu sezonu u seniorskom fudbalu. Dedića su Austrijanci proglasili za jednog od najvećih pet talenata RB Salzburga, a Zvjezdan Misimović uz Gojaka i Demirovića za jednog od tri najveća talenta bh. fudbala. S obzirom da Bajević igrače gleda po kvaliteti, a ne po nekim drugim kriterijima, Dedić se može nadati mjestu na spisku. Kod nekih drugih selektora načekao bi se dok ne dobije prve sijede. Na poziciji desnog beka prilici se nada i Mateo Sušić koji i ove sezone igra redovno za rumunski prvak Cluj, kao i Bojan Nastić za mjesto na lijevom beku jer se u BATE-u nalazi u punoj takmičarskoj formi. Ako bi nabrajali dalje igrače iz

U veznom redu uz Miralema Pjanića, nova-stara imena biće Rade Krunić i Stjepan Lončar. S obzirom na praksu pozivanja talentovanih igrača, neće iznenaditi ako Bajević u A tim pozove i Ajdina Hasića koji je prošli vikend u 18. godini debitovao za Bešiktaš u Superligi Turske.

Kao i kod Dedića, pozivanje Hasića bi se uklopilo u prakse velikih reprezentacija koje odmah u A tim pozivaju svoje najveće talente koji već igraju seniorski fudbal, te ih više ne vraćaju u mlađe državne selekcije.

Bajevića bi na krilima obradovalo da može imati spremnog Senada Lulića, no to je zbog njegove povrede nemoguće, a selektor će vjerovatno ponovo poslati poziv Miroslavu Stevanoviću za kojeg je prava šteta da ga nismo imali na raspolaganju u posljednjim utakmicama.

Zbog već navedene tri utakmice koliko nas čeka u oktobru, ovaj put je za očekivati kako će u napadu u A reprezentaciji biti pozvan i Ermedin Demirović koji se polako nameće u Freiburgu. Ime Milan Đurić i odlučujuće utakmice – uvijek idu jedno uz drugo.

Selektor Dušan Bajević i njegovi pomoćnici imaju još jednu sedmicu da pogledaju nastupe svojih igrača do kada će gotovo svi početi sa svojim ligaškim utakmicama, te da prvenstveno prema potrebama utakmice polufinala baraža protiv Sjeverne Irske donesu odluku koja je to kombinacija igrača najbolja za ovaj veliki izazov. Ali i da pozovu dovoljan broj igrača koji mogu u šest dana odigrati tri reprezentativne utakmice.

U našeg najtrofejnijeg trenera svi imamo povjerenje. Možda nas i iznenadi sa nekim potpuno novim imenom.

Kalendar utakmica reprezentacije BiH do kraja 2020. godine:

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)