Naša najbolja plivačica Amina Kajtaz jedno je od omiljenih domaćih lica. Osim vrhunskih sportskih uspjeha, pažnju s lakoćom privlači i izvan bazena, ponajviše zbog izgleda koji joj je u susjedstvu nedavno donio i laskavo priznanje Miss sporta Hrvatske za 2020. godinu.

Mostarska sirena i kćerka legendarnog fudbalera Seada Kajtaza pored svoje plivačke karijere nije zapostavila ni obrazovanje. Itekako vrijedno spomena je i to što je upisala i drugi fakultet, a sve to bilo je povod za razgovor, koji smo počeli time koliko joj je teško uskladiti sve te obaveze. Iza silnih uspjeha koje je ostvarila krije se velika disciplina.

“Sa strane kada se gleda, sve to izgleda divno i krasno, ali malo ljudi zna koliko je uloženo rada i truda da bi se nešto ustvarilo”, kaže Amina odmah na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba i opisuje jedan svoj dan.

“Moj dan počinje već u pet ujutro, ubrzo nakon toga krećem s treningom na kojem plivam po sedam kilometara, a onda teretana u kojoj uglavnom dižem utege. Poslije toga slijedi mali odmor, pa zatim učenje, novi trening… Između toga moram pripremiti i kvalitetne obroke koje bih sutradan mogla nositi sa sobom i voditi računa o drugim stvarima kao što su marketing, finansiranje…”, priča Amina.

Ima dana kada bi i Amina ostavila sve obaveze po strani i uživala kao i njezine prijateljice, ali…

“Kako da ne. Ako treniram četiri dana u kontinuitetu, već onaj peti najradije ne bih ništa radila, bude mi toliko teško ustati ujutro. Međutim, u ovome sam cijeli život i ako jedan dan ne odem na plivanje, osjećam kao da sam izgubila dan i da nisam uradila ništa korisno. Jednostavno, ovo je moj život.”

Kada je primila poziv za sudjelovanje na izboru za Miss sporta, nije ni slutila da bi mogla odnijeti pobjedu.

“Na prvu nisam htjela da učestvujem u tome jer sam bila fokusirana na Olimpijske igre, ali kako su otkazane, odlučila sam se posvetiti drugim stvarima i na kraju sam prihvatila poziv. Nije mi bilo ni na kraju pameti da bih mogla pobijediti, kao ni mojoj porodici, ostali su svi iznenađeni. I ja pogotovo, ponajviše jer sam neko ko nastupa za drugu državu, ali lijepo je imati takvo priznanje. Inače sam oduvijek bila zaljubljenik u modu, iako je to mnogima nespojivo. Smatram da svaka žena treba voditi računa o svom vanjskom izgledu bez obzira kakav posao radila.”

U sportskim vodama je cijela porodica Kajtaz. Ljubav prema plivanju joj je usadila mama Maja, bivša plivačica, dok je otac svojevremeno bio sjajan fudbaler.

“Mami je isto išlo dobro plivanje, bila je državna prvakinja u tadašnjoj Jugoslaviji, a tu ljubav je prvo prenijela na stariju sestru Delilu. U početku sam na plivanje gledala kao na hobi, nisu me zanima takmičenja, niti sam se mislila time ozbiljno baviti… Ipak, sestra mi je tada dala lekciju koju i danas pamtim. Povukla me je sa strane i rekla ‘ne’, to ne radiš da bi se družila već da uspiješ u životu. Tih riječi se rado sjećam kada pobijedim. Danas uživam u takmičenjima, adrenalinu… To je nešto što me drži u sportu.”

Minulu sportsku sezonu Amina neće pamtiti po dobrom s obzirom da je većina takmičenja otkazana zbog koronavirusa.

“Niko nije mogao očekivati da će tako ispasti, da neće biti ni Olimpijskih igara, ali… Odrazilo se to na sve plivačice, pa tako i na mene, jer gotovo tri mjeseca nisam trenirala u bazenu. Bilo me je strah da bi to moglo potrajati, pa sam, kako ne bih ispala iz forme, svakodnevno trenirala na suhom, biciklirala, išla po planinama. Prije mjesec dana sam baš imala državno prvenstvo i moram priznati da nisam očekivala da će se tako dobro završiti.”

Uz sportske uspjehe, napomenuli smo da Amina nije zapostavila ni svoje obrazovanje. Studira na dva fakulteta.

“Prije desetak dana sam dala drugu godinu na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru gdje završavam drugu godinu DIF-a, a pored nastojim i da magistriram poslovni menadžment na Univerzitetu modernih znanosti – CKM. Nažalost, plivanje nije sport poput fudbala i tenisa na kojem se može zaraditi za cijeli život, tako da moram misliti i o tome šta ću raditi kada dođe kraj karijeri. Imam relativno dobre ocjene, pretežno osmice i devetke, a zahvalna sam i profesorima koji imaju razumijevanja za moj posao, pa su fleksibilni što se tiče dogovora oko datuma izlaska na ispit.”

Interesovalo nas je ima li u njezinom prenatrpanom rasporedu mjesta i za ljubav. Pisalo se ranije da je u vezi sa bratom Emira Spahića…

“Iskreno, nemam puno vremena za to. Kada ste u ovakvoj ‘mašini’, taj socijalni život ispašta i često ste usamljeni, ali to traje kratko jer je toliko obaveza na koje morate misliti. Vjerovatno će to doći na red nakon karijere. Ko zna…”

Foto: Privatni album

Uz plivanje naročito voli fudbal.To joj je usadio otac Sead.

“Ako moram izabrati neki klub, to je, naravno, Velež. Za koji drugi ću navijati? Naježim se svaki put kada čujem Veležovu himnu i kada sam god u mogućnosti trudim se da idem i na utakmicu. Sarajevo ili Željezničar? Ma, Sarajevo, oni su mi draži. Vjerovatno zbog toga što imaju te neke bratske odnose sa Veležom.”

Na kraju na red su došli i ciljevi. Ide korak po korak.

“Cilj broj jedan mi je da otplivam dobro na Evropskom prvenstvu koje će biti održano u maju sljedeće godine, kao i da što prije riješim fakultet i skinem taj teret s leđa. Onda ću se moći maksimalno posvetiti karijeri u kojoj želim uživati što duže. Za ostalo ćemo vidjeti. Najbitnije je i da ostanem zdrava, fokusirana na rad i disciplinu, jer samo to će mi na kraju krajeva donijeti i rezultat”, poručila je Amina Kajtaz na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

U slobodno vrijeme Amina voli i kuhati, najčešće su to neka brza i jednostavna jela, a obožava i gledati serije ‘La casa de papel’ i ‘The Last dance’ o Michaelu Jordanu.

(Reprezentacija.ba)