Naš mladi supertalentovani desni bek Amar Dedić (18) prije nekoliko dana igrao je za Red Bull Salzburg u Kupu Austrije, a tri dana poslije nastupio je za Liefering u drugoj austrijskoj ligi.

Neka vas ne buni što je u tri dana igrao za dva kluba – Liefering je tim iz druge austrijske lige koji je ekspozitura Red Bull Salzburga za koju najčešće igraju mladi najtalentovaniji fudbaleri Red Bull Salzburga kako bi stekli iskustvo u seniorskom fudbalu.

Dedić je danas igrao za Liefering na poziciji lijevog beka, a njegova ekipa savladala je drugi tim Rapid Beča sa 3:0.

Amara Dedića svojevremeno je Zvjezdan Misimović uz Amera Gojaka i Ermedina Demirovića svrstao u tri najveća talenta bh. fudbala, a austrijski mediji su ga uvrstili među najveće talente Red Bull grupacije.

Nastupao je za sve selekcije BiH do 19 godina, a s obzirom da je prošle sezone sa uspjehom još kao maloljetan odigrao 31 utakmicu u drugoj ligi Austrije u seniorskoj konkurenciji, ne treba previše čekati da ga se pozove i u A reprezentaciju gdje smo deficitarni sa bekovskim rješenjima.

Sa Red Bull Salzburgom nedavno je produžio ugovor do 2024. godine.

“Amar Dedić je jedan od rijetkih kompletnih bekova koji mogu igrati i u odbrani i u napadu, a koji je ispunio visoke standarde Red Bull Salzburga. Njegova prednost leži u njegovoj fizičkoj snazi, pa kao desni bek često se nađe i na lijevoj strani. Iako je mlad, izuzetno je snažan u duelima, a mogućnost da precizno dodaje i tokom sprintova pokrenula je više kontranapada njegove ekipe ove sezone. Izuzetno precizno dodaje, a rijetko se dovodi u rizična dodavanja. iako je rođen u Grazu, ovaj snažni 17-godišnjak nažalost od 2016. nosi dres Bosne i Hercegovine i tamo spada među najveće talente u državi. Zato ga vjerovatno nikada nećemo vidjeti u dresu Austrije.” pisali su Austrijanci u julu o Dediću.

(Reprezentacija.ba)