Utakmicom Rizespora i Fenerbahcea u petak u 19,00 sati počet će nova sezona turske Superlige – posebna po tome što će se u njoj po prvi put takmičiti 21 ekipa. Objasnićemo poslije zašto.

Ove sezone u elitnom turskom šampionatu gledaćemo čak sedam bh. reprezentativaca.

Najveća pažnja je na Edinu Višći koji će sa Basaksehirom pokušati ponovo osvojiti šampionat, ali i napraviti dobar debitantski nastup u Ligi Šampiona. Basaksehir je pet miliona KM platio Turčina Ozcana iz HSV-a, te tri miliona KM Nigerijca Azubuikea iz egipatskog Pyramids FC. U klub je još došao Brazilac Rafael iz Lyona, Belgijanac Chadli iz Monaca, Ali Kaldrim iz Fenerbahcea….

Novo ime u Turskoj ove sezone je Ervin Zukanović koji je pojačao Karagumruk. Novi prvoligaš iz Istanbula ima visoke ambicije pa su uz Zukanovića još doveli nekoliko reprezentativaca Italije, Poljske, Slovačke i Turske – a bogati vlasnici kluba koji prave novi stadion kao cilj imaju što brži izlazak u europska takmičenja. Zukanović se u prvim utakmicama odmah nametnuo, te će biti neupitan na poziciji stopera.

U novom klubu igraće i Ibrahim Šehić. Šehić se pridružio Konyasporu u kojem već igraju reprezentativci Deni Milošević i Amir Hadžiahmetović, a i povremeni reprezentativac Marin Aničić. Konya je prošle sezone tek pred kraj izborila opstanak, a ove sezone svojim navijačima obećavaju mirniju sezonu. U klubu svi opet priželjkuju europske utakmice, pa su doveli Nigerijca desno krilo Hajduka Edouka i centralnog veznog Turčina Musu Cagirana koji je došao iz Analye. Naši Šehić, Hadžiahmetović i Milošević trebali bi biti udarna snaga ekipe.

Kasimpasa našeg Harisa Hajradinovića je bila aktivna tokom ljeta. Doveli su Vargu iz Debrecena, Jeanviera iz Brentforda, te Brazilca Alana iz austrijskog St. Pollena. Pojačali su ih još turski fudbaleri Yilidrim, Oguz, Dulger i Tskiran. Klub je prošlu sezonu završio na sredini tabele, a ove godine će pokušati napraviti iskorak više. Hajradinović od dolaska u Kasimpasu igra redovno i dobro, pa će tako biti očekujemo i ove sezone.

Iako je Kayserispor ispao, turski savez je odlučio da ga zbog korona krize i ove sezone ostavi u Superligi, pa će Zoran Kvržić sa svojim timom ponovo biti u borbi za opstanak. Za nadati se kako će Kvržić igrati i u novoj sezoni sa novim trenerom, jer je trener koji ga je doveo u klub – Robert Prosinečki, prešao u Denizlispor.

Tabela Superlige iz prošle sezone

(Reprezentacija.ba)