Reprezentacija.ba portal u saradnji sa patriotskim brandom “Zmaj od Bosne” i renomiranim turističkim radnikom Igorom Porobijom donosi seriju tekstova o slavnoj kulturi, tradiciji i historiji Bosne i Hercegovine, te lokacijama koje bi svaki Bosanac i Hercegovac morao posjetiti kako bi se istinski upoznao sa svojom domovinom.

Krećemo od Gradačca i priče o Zmaju od Bosne!

Husein-kapetan Gradaščević poznatiji kao Zmaj od Bosne, najstariji je i najpoznatiji borac za autonomiju i slobodu Bosne i Hercegovine, a nećemo pogriješiti ako ga nazovemo prvim herojem bosanskog inata i otpora.

Gradačačka kula

Gradačačka kula, sjedište gradačačkih kapetana i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine dobila je ime upravo po kapetanu Gradaščeviću. Ponosni spomenik naše istorije, prema zapisima, još u prvoj polovini  18. stoljeća bio je jaka utvrda okružena jarkom i opremljena sa čak 15 topova, impoznantno za tadašnje vrijeme.

Unutar kilometar dugih zidina ističe se 18 metara visoka kula, a ispod kule nalazi se zatvoreni sistem tunela, koji je predstavljao još jednu liniju odbrane od neprijatelja.

Foto: Denis Aljić, Reprezentacija.ba

Porodica Gradaščević

Gradačačka kula usko je vezana za porodicu Gradaščević, a građena je skoro stotinu godina. Predanja kažu da su na podizanju kule radili Huseinovi otac i brat, a i sam Zmaj od Bosne rođen je nedaleko od utvrde, gdje se nalazila porodična kuća Gradaščevića. Iako ne postoje dokazi da je Husein učestvovao u izgradnji kule, kula ponosno nosi njegovo ime.

Životno djelo nagrađeno statusom heroja

Status heroja u istoriji Bosne i Hercegovine zaslužio je svojim životnim djelom, borbom za autonomiju i bosanski ponos, tolerancijom i mudrim vladanjem.

Do Gradačca, preko Sarajeva, možete doći putem preko Zenice i Doboja dionicom od 212 km ili preko Tuzle i Gračanice dionicom od 168 km. Za obje dionice od Sarajeva do Gradačca trebaće vam nešto više od tri sata i oko 30-ak KM putnih troškova.

(Igor Porobija za Reprezentacija.ba)