Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala prve dvije utakmice pod vodstvom Dušana Bajevića.

Drugo izdanje Lige nacija je našoj selekciji najprije donijelo duel s Italijom protiv koje smo u Firenci odigrali odličnu utakmicu i osvojili bod, ali opšti utisak je pokvario poraz od Poljske na domaćem terenu. Te dvije utakmice su bile ključne provjere pred nadolazeći baraž za Evropsko prvenstvo.

Bajević je sigurno mogao vidjeti s čim raspolaže i na koga može ozbiljno računati, a da ga treba sada maksimalno podržati istakao je i Mehmed Baždarević koji se nada da će na kraju uspjeti u onome u čemu on nije.

“Žao mi što nisam mogao gledati utakmicu protiv Poljske jer sam u isto vrijeme imao obaveze u svom klubu. Zato bih se sudržao od nekog većeg komentara, ali dobio sam informacije da nije bilo baš sjajno. Vidite, ove utakmice su poslužile za to da se provjere nova imena i da se što bolje pripremimo za baraž, tako da ne treba odmah dizati neku paniku i kritikovati. Treba pouke izvući”, kaže Baždarević za Reprezentacija.ba.

Vjeruje Baždarević da Zmajevi imaju potencijal da na kraju idu na Euro.

“Ima tu dobrih igrača, s većinom sam sarađivao, a neke poput Amera Gojaka i Armina Hodžića sam prvi pozvao u reprezentaciju. Vjerujem da će Bajević napraviti neki sklad između ovih mlađih i starijih te naći dobitnu kombinaciju za ovaj baraž. U Ligi nacija, realno gledajući, teško se mogu tražiti neki rezultati jer je grupa zaista teška.”

Ističe kako cijela bh. javnost treba stati uz selektora.

“Kod nas je mentalitet takav da valjaš samo kada pobjeđuješ. Duško je iskusan čovjek, radi jako dobro i svi trebamo stati uz njega. Moramo gurati u istom pravcu. Ja od srca želim da odvede našu reprezentaciju na Evropsko prvenstvo.”

Baždarević se nedavno vratio trenerskom poslu. Preuzeo je francuski Guingamp.

“Nisam očekivao da ću ovdje završiti. Cilj mi je bio rad u prvoj ligi, trebao sam preuzeti Sion, to je bilo skoro završeno. Pravili smo jedan projekat za sljedeće tri godine, ali na kraju se ispostavilo da su me vukli za nos i bio sam razočaran što je cijela priča pala u vodu. Onda se iznenada pojavila opcija za Guingamp koji važi za izuzetno dobar klub i odlučio sam da dođem.”

U novu sezonu Guingamp nije ušao baš najbolje.

“Situacija nije najbolja s obzirom da ima puno povrijeđenih igrača, ali učinit ću sve da posložim kockice u što kraćem roku i da krenemo u boljem pravcu. Ako bude mogućnost, napast ćemo i vrh tabele”, poručio je Baždarević na kraju razgovora. 

(Reprezentacija.ba)