BiH će večeras u Zenici odmjeriti snage sa Poljskom u drugom kolu Lige Nacija, a selektor Dušan Bajević najavio je kako će i ovaj susret iskoristiti za pripremu ekipe za polufinale baraža za EURO 2020 koje nas čeka u oktobru protiv Sjeverne Irske.

Utakmica protiv Italije samo je osnažila veliko povjerenje javnosti, ali i igrača u iskustvo, autoritet i trenersko znanje Dušana Bajevića, a protiv Poljske navijači traže da se ponovo pokaže zalaganje i odgovornost kao protiv Italije.

Ta utakmica je pokazala jedno lice reprezentacije BiH za koje se nadamo da ćemo ga gledati redovno u budućnosti. Ekipa je igrala bez srljanja i vrlo strpljivo i odgovorno, onako kako garantuje da se ni protiv najvećih reprezentacija nećemo obrukati.

Očekuje se kako će selektor Bajević napraviti promjene u svim linijama u odnosu na utakmicu u Italiji, a sve kako bi najbolje upoznao sve igrače i u oktobru napravio najbolju slagalicu na terenu.

Zato poslije ovog meča ne treba praviti ocjene kroz rezultat, iako je Bajević najavio kako njegovi igrači i on žele pobjedu.

Poljaci su se za razliku od nas već plasirali na EURO 2020 i to sa šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Austriju. Iza sebe su u grupi ostavili još Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Izrael i Latviju. Ranije su u Ligi Nacija u grupi sa Italijom i Portugalom izvukli dva remija.

Ipak, bez najboljeg napadača na svijetu Roberta Lewandowskog Poljska je možda baš protivnik po mjeri za pripremu utakmicu baraža.

Kladionica Mozzart večeras na pobjedu BiH daje kvotu od 2.60, a na pobjedu Poljske 2.80.

Ako je neko zaboravio – BiH u oktobru igra polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske u Zenici. Ako pobijedimo, u novembru ćemo za plasman na EURO 2020 igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska, ponovo u Zenici.

BiH – Poljska, ponedjeljak 20,45 sati ekskluzivno na NOVA BH

(Reprezentacija.ba)