BiH će u petak navečer gostovati Italiji u Firenci u prvoj utakmici Lige Nacija.

Selektor Dušan Bajević najavio je kako će utakmice u Ligi Nacija u septembru iskoristiti prvenstveno da uigra najbolji tim za polufinale baraža protiv Sjeverne Irske u oktobru.

“U mečevima baraža oslonićemo se na najiskusnije igrače” poručio je Bajević prije otkazanih mečeva baraža u martu.

Bude li iskustvo kao glavni kriterij, u ovom trenutku Bajevićev najbolji sastav vjerovatno izgleda približno ovako:

Sada je sigurno prisutna dilema da li priliku protiv Italije dati iskusnijim igračima ili onima koji u ovom trenutku imaju bolju takmičarsku formu. Npr. na lijevom beku i stoperu Eldar Ćivić i Adnan Kovačević odigrali su već 4-5 utakmica za Ferencvaroš, a na istim pozicijama iskusniji Sead Kolašinac i Ermin Bičakčić dolaze sa manjom ili nikakvom minutažom u protekle 2-3 sedmice.

Veliki klub i iskustvo samo po sebi ne donosi i bolje rezultate u reprezentaciji, jer npr. u prošloj Ligi Nacija odbrana naše reprezentacije imala je bolje rezultate sa Ćivićem na lijevom beku, nego Kolašincem kojem su saigrači zamjerali što igra previše ofanzivno.

Još uvijek nije poznato ni da li će Bajević više preferirati Begovića ili Šehića.

U veznom redu nema Miralema Pjanića, a njegovo mjesto vjerovatno bi trebao zauzeti Gojko Cimirot. Tu su još u ozbiljnoj konkurenciji već sada iskusni Deni Milošević, ali i Amir Hadžiahmetović.

Na lijevom krilu Duljević je najiskusniji, ali svojoj minutaži nakon dobrih proteklih sezona mogu se opravdano nadati Luka Menalo i Haris Hajradinović.

Prema Kladionici Mozzart Italija je veliki favorit. Kvota na pobjedu Talijana je 1,30, a na pobjedu BiH čak 11,00.

Italija – BiH, ekskluzivno prijenos na NOVA BH televiziji, petak, 4. septembar, 20,45 sati

(Reprezentacija.ba)