FIFA i UEFA nisu željele dozvoliti Bosni i Hercegovini da igra domaće utakmice na svom terenu, sve dok u Sarajevo, u maniru najvećih prijatelja, nije došla gostovati velika Italija.

Talijani su 1. septembra 1996. godine odigrali su protiv BiH prijateljsku utakmicu na Koševu i time cijelom svijetu pokazali kako je rat u našoj zemlji završena stvar.

Nakon što smo Hrvatsku “ugostili” u Bolonji, reprezentacija BiH je ostatak utakmica u kvalifikacijama za “Francusku 98” igrala na svom terenu.

Tog prvog septembra na Koševu se skupilo više od 40.000 gledatelja, a BiH je golovima Salihamidžića i Bolića pobijedila Italiju sa 2:1.

“Hvala Italija” transparent na utakmici BiH – Italija 2019. godine u Zenici, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

BiH – Italija 2:1

Stadion: Koševo – 40.000 gledaoca

Strijelci: Salihamidžić 5., Bolić 43.; Chiesa 10.

BiH: Dedić, Konjić (Pintul), Begić, Jašarević, Šabić (Dadić), Glavaš, Halilović (Kapetanović), Salihamidžić, Beširević, Bolić (Brkić), Baljić (Musić). Selektor: Fuad Muzurović

Italija: Toldo (Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (Apolloni.), Albertini, P. Maldini, Padalino, Di Matteo (Giunti), D. Baggio (Lentini), Casiraghi (Ravanelli), Zola, Chiesa (Simone 46.). Selektor: Arrigo Sacchi

(Repreznetacija.ba)