Danas se navršava osam godina otkako je preminuo prof. Salih Selesković. Čovjek koji je ostavio neizbrisav trag u sportskoj historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Prvi diplomirani profesor fiskulture, Salih Selesković Sele, predstavljen je u tuzlanskoj Gimnaziji 1949. godine. U radu sa učenicima unosi nove oblike i metode rada. U školi je okupljao veliki broj učenika u sportskim igrama i lakoatletici, a u raznim sportskim društvima mnoge mlade sportiste. Posebno je zapažen njegov rad na Pedagoškoj akademiji.

Profesor Selesković je najdublji trag ostavio je u atletici, ali je iškolovao generacije košarkaša, rukometaša, fudbalera… Bio je dugogodišnji član Planinarskog društva Konjuh, a začetnik je akcije “Pješačenjem do zdravlja”.

Salih Selesković Sele je ostavio neizbrisiv trag u tuzlanskom i bosanskohercegovačkom sportu. Njegovi učenici kažu kako je bio gromada od čovjeka, ljudeskara koja se rijetko sreće. U najtežim ratnim godinama nije odustajao, trenirao je tuzlanske sportiste, a i sam je održavao formu trčeći svakog jutra na stadionu Tušanj.

Preminuo je 28.8.2012. godine nakon kraće bolesti u 89. godini života.

(Reprezentacija.ba)