FK Sarajevo će u srijedu u 20,00 sati u Bjelorusiji protiv Dynamo Bresta odigrati drugo pretkolo Europa Lige.

Dynamo je prošle sezone uspio napraviti čudo i sa trona skinuti neprikosnoveni BATE koji godinama vlada Bjelorusijom. To im je ujedno i jedina titula, uz tri Kupa Bjelorusije koja su osvojili od 1960. godine otkada postoje.

Svjetske kladionice daju blagu prednost Dynamo Brestu, no gledajući na tržišne vrijednosti ekipa – one su gotovo iste. Prema Transfermarktu ekipa Dynama vrijedi 9.30 miliona eura, a Sarajeva samo 150.000 eura manje.

Na ruku Sarajevu ide činjenica da je Dynamo ove sezone nakon 22 odigrana kola u bjeloruskoj ligi tek na 10. mjestu sa samo 29 osvojenih bodova te čak devet poraza. U zadnjem kolu su na svom terenu neočekivano izgubili od Belshine rezultatom 1:2, a u posljednjih pet kola imaju tri poraza, jedan remi i jednu pobjedu.

Kladionica Mozzart u svojoj ponudi daje kvotu 1.80 na pobjedu Dynama u regularnih 90 minuta, dok je dvojka na Sarajevo 4.60. Kvota na prolaz bjeloruskog šampiona je 1.60, a na prolaz Sarajeva 2.34.

Oligrah obećao u klub uložiti 200 miliona eura, ali nije

Inače, od 2016. godine klub je u vlasništvu biznismena Alexandera Zaitseva koji ih je tada spasio bankrota. Oligarh blizak predsjedniku Lukašenku najavio je ulaganje od 200 miliona eura u ekipu, te već dvije godine poslije u klub doveo Diega Armanda Maradonu, no danas tim čine većinom domaći igrači – nijedan skuplji od milion eura.

Najveće zvijezde su im nekadašnji ukrajinski reprezentativci, stoper Yehven Khacheridi (33) te napadač Artem Milevskyi (35), koji su kao igrači sa više od 100 nastupa kombinovano za reprezentaciju Ukrajine garant iskustva u ekipi Dynamo Bresta.

Najbolji strijelac Dynama u tekućoj sezoni bjeloruskog šampionata je Denis Laptev sa šest postignutih golova.

Dynamo je u prvom pretkolu Lige Šampiona savladao Astanu sa 6:3, a Sarajevo velške Nomade sa 0:2.

Dynamo Brest – FK Sarajevo, srijeda, 20,00 sati, ARENA SPORT

(Reprezentacija.ba)