Najuspješniji bh. selektor Safet Sušić (65) prokomentarisao je za Index.hr večerašnje finale Lige šampiona između PSG-a i Bayerna.

Popularni Pape, koji je proglašen za najboljeg igrača PSG-a svih vremena, kaže da trenutno niko nema bolji napadački tandem od tima iz Pariza.

“PSG već godinama pokušava doći barem do polufinala Lige šampiona, a ove su dogurali i do finala, što ni za koga ne bi smjelo biti iznenađenje. Nijedan klub nema bolji tandem od onog koji čine Mbappe i Neymar, a tu su i brojni drugi vrhunski igrači, među kojima prednjači Di Maria. Neće biti iznenađenje ni ako osvoje naslov jer imaju vrlo slične šanse u finalu kao i Bayern”, rekao je Sušić na početku razgovora za Index.hr.

Bavarci su u grupi osvojili maksimalnih 18 bodova uz gol-razliku 24:5. U osmini finala su izbacili Chelsea s ukupnih 7:1, i to pobjedom u Londonu 3:0 još u martu, koju su nadogradili nakon restarta sezone s 4:1 u Münchenu. U završnici su u Portugalu prvo deklasirali Barcelonu 8:2 u četvrtfinalu, a za plasman u finale bilo im je dovoljno 3:0 protiv Lyona.

“Bayern je protiv Lyona opasno visio u prvih 20 minuta, očito su potcijenili Lyon i to ih je moglo skupo koštati. PSG to ni protiv koga nije napravio, imao je problema s Atalantom, ali kod Bayerna se vidjelo da igrači previše vjeruju u sebe”, priča Sušić i dodaje:

“Ako protiv PSG-a izađu kao što su izašli protiv Lyona, imat će velikih problema. Mbappe je najbrži igrač na svijetu, Neymar pokazuje koliko je dobar, onaj ko im ostavi prostor neće dobro proći.”

Parižani su pak osvojili grupu sa 16 bodova, a jedini remi ostvarili su na gostovanju u Madridu kod Reala (2:2). U osmini finala su doživjeli prvi poraz, od Borussije u Dortmundu 2:1, ali su u uzvratu neposredno prije prekida sezone slavili 2:0 i izborili četvrtfinale. Tamo su preokretom u sudijskoj nadoknadi eliminirali Atalantu 2:1, a u polufinalu su sredili RB Leipzig 3:0. Bayern je ukupno zabio 42 gola u 10 utakmica, a PSG ih je postigao 25.

“Ne treba bježati od toga da je PSG protiv Atalante imao sreće, sigurno nije bio plan okrenuti utakmicu u zadnjih nekoliko minuta. Protiv Leipziga su bili pravi, dominirali su i zasluženo su slavili”, govori Sušić i dodaje:

“Parižani izgledaju organizovanije od Bayerna, jako teško im je stvoriti šanse, imaju puno snage u sredini terena i lako oduzimaju lopte, a gore imaju fenomenalne kontraške igrače. Sigurno je da mogu ugroziti Bayern kvalitetnije od svih ekipa s kojima su Nijemci dosad igrali u Ligi šampiona.”

Sudar dva načina igranja nogometa

PSG će protiv Bayerna na raspolaganju imati sve igrače iz prve momčadi osim Marca Verrattija, dok je Bayern bez bitnijih izostanaka. 

“PSG je druga ekipa otkako u kadru ima Di Mariju i Mbappea, ono protiv Atalante nije realna slika stvari, već ono što su odigrali protiv Leipziga. Ta tri igrača naprijed su paklena i o njima će ovisiti ishod finala. Doduše, neće tu biti puno prostora za kalkulacije ili nekakve velike promjene sistema u finalu jer Bayern također jako dobro zna odakle prijeti opasnost”, tvrdi Sušić i naglašava:

“Sudarit će se dva načina nogometa i jedan će pobijediti, toliko je jednostavno. Sve što očekujemo da ćemo vidjeti u finalu ćemo i vidjeti. Bayern nije ekipa koja može ostati iza i čekati da PSG dođe i napadne. To nije Bayern, oni će napadati i igrati visoki presing kao i dosad.”

Mala prednost PSG-u

Kao legenda kluba i čovjek koji i dalje puno boravi u Francuskoj, Sušić nije mogao pobjeći od toga da prednost da francuskoj momčadi.

“Malu prednost u finalu dajem PSG-u iz više razloga, a prvi je da ujutro kad dođem popiti kafu, vidim vesele ljude. Drugi je, naravno, taj što će ta situacija, u kojoj obje ekipe izlaze i igraju svoju igru, više odgovarati PSG-u”, rekao je Sušić i zaključio:

“Parižanima odgovara da Bayern bude taj koji napada, a da oni čekaju na svojoj polovici ili na sredini terena i onda napadaju preko kontranapada. Bez obzira na to ko pobijedio, sigurno je da nas čeka spektakl i utakmica s puno pogodaka.”

Sudar titana: Na terenu ćemo gledati 1.7 milijardi eura vrijedne igrače

(Reprezentacija.ba)