Mateo Sušić (29) je prije nekoliko dana osvojio prvenstvo Rumunije sa Clujom i tako po šesti put u svojoj karijeri postao prvak. Sušić je jednom osvojio šampionat BiH sa Zrinjskim, četiri puta je bio šampion Moldavije sa Sheriffom, dok je dva puta osvojio i Kup Moldavije sa Sheriffom.

Desni bek je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba govorio o nedavno završenoj sezoni u Rumuniji, situaciji sa korona virusom, nastupima Cluja u Europi, reprezentaciji BiH, ali i Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Prva sezona u Cluju za pamćenje. Osvojio sam titulu šampiona, dok smo u Europi igrali odlično. Ovo je možda i najbolja sezona u mojoj karijeri. Igrali smo u posljednjem kolu protiv Craiove direktan duel za prvaka. Zanimljivo da je Savez odlučio da upravo ovaj meč bude kao neko finale Kup ili Super Kupa, jer bi se u slučaju remija igrali produžeci, a onda možda i penali. Craiova je imala susret manje, s obzirom da nije mogla igrati protiv Astre, a UEFA je tražila da Savez do 3. augusta pošalje konačan spisak timova za europska takmičenja. Na kraju smo uspjeli pobijediti i opravdati da smo trenutno najbolja ekipa u Rumuniji. Nismo ništa pretjerano slavili zbog situacije sa korona virusom. Neki igrači i ja smo se uputili svojim kućama, dok je ostatak tima avionom odletio za Cluj gdje su ih dočekali navijači na aerodromu. Bila je mala u centru grada, ali se prava proslava očekuje kada kompletna ekipa počne sa pripremama za novu sezonu”, govori nam Mateo na početku razgovora i nastavlja:

“Što se tiče mjera u rumunskoj ligi, na početku su bile stroge. Pred nastavak šampionata morali smo biti u izolaciji, zatim je testiranje na COVID-19 bilo obavezno svake dvije sedmice. Mi smo imali nesreću da je bilo nekoliko zaraženih u timu, tako da smo se morali testirati svakih pet ili šest dana. Morali smo zadnje tri utakmice odigrait u šest dana. Nedostajalo nam je pet, šest važnih igrača, ali smo uspjeli ostvariti tri pobjede i osvojiti titulu.”

Sušić je u julu 2019. godine stigao u Cluj iz moldavskog Sheriffa. Sa rumunskim klubom je ostvario odlične rezutlate u Europi, a malo je nedostajalo da zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona.

“Odlično smo igrali ove sezone u Europi. Mene su iz Cluja zvali da im pomognem da probamo ući u grupe Europa lige. U kvalifikacijama za Ligu šampiona smo izbacili tri ekipe koje imaju veći budžet od nas, Astanu, Maccabi Tel Aviv i veliki Celtic. Ipak, zapeli smo na zadnjoj stepenici, a izbacila nas je Slavia iz Praga. Moram reći da je Slavia najjača ekipa protiv koje smo igrali u ovoj sezoni, jača čak i od Lazija te Rennesa. Fizički su superiorni i to je prosto zadivljujuće. U grupnoj fazi Europa lige imali smo zaista tešku grupu sa Celticom, Rennesom i Lazijom, ali smo napravili veliku uspjeh i prošli dalje. U 1/16 finala smo izvukli Sevillu. Nismo izgubili, ali smo ispali. U revanšu nam je i poništen gol u 88. minuti zbog navodnog igranja rukom. Žal ostaje, ali smo ponosni što smo ostali neporaženi protiv Seville. Ja sam svojim igrama zadovoljan, pogotovo na samom početku.”

Mateo, koji je odigrao 29 utamica za Cluj, dao dva gola i dodao dvije asistencije, smatra da je rumunska liga kvalitetna, a da je ova sezona jedna od dvije najbolje u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

“Rumunska liga je jako kvalitetna. Otprilike ima šest ekipa koje se svake godine bore za naslov. Ima dobrih igrača, ulaže se mnogo u infrastrukturu. Za mene je veliki korak u karijeri bio prelazak iz Sheriffa u Cluj. Sheriff je jako ime na istočnim prostorima, ali Cluj me zvao i htio, tako da odluka nije bila teška. Mislim da sam napravio pravi odabir. Ova sezona je jedna od dvije najuspješnije. U jednoj sezoni sam sa Sheriffom osvojio ligu, Kup i Super Kup te igrao grupnu fazu Europa lige. Ta sezona i ova su mi najbolje u dosadašnjoj karijeri.”

Susšić je za A selekciju BiH odigrao pet utakmica, a posljednji put je igrao 2017. godine protiv Estonije u okviru kvalifikacija za SP 2018.

“Za reprezentaciju sam nastupio pet puta i ostvario pet pobjeda. Bio sam član generacije koja je osvojila Kirin Kup. Bila je to dobra ekipa i ostvarili smo zapažen rezultat. Pogotovo što su tu bili igrači koji su manje igrali i igrači iz Premijer lige. Svi su nas ispratili sa sumnjama, ali mi smo ipak pokazali da imamo kvalitet. Ostao sam u kontaktu sa igračima iz tog perioda. Čujem sa Šunjićem, Šehićem, čujem se sa Džekom s vremena na vrijeme. Uvijek je bitno ostati u kontaktu sa saigračima”, istakao je desni bek Cluja i kratko prokomentarisao mogući poziv za predstojeće utakmice Zmajeva:

“O pozivima odlučuje selektor i njegovi saradnici. Svaki selektor ima svoju viziju kako želi da igra i kakav profil igrača želi da ima u timu. Što se tiče novog stručnog štaba, za sada me niko nije kontaktirao.”

Za kraj razgovora Sušića smo upitali prati li svoj nekadašnji klub Zrinjski i smatra li da li može mostarski klub do titule u ovoj sezoni.

“U svojoj prvoj seniorskoj sezoni bio sam prvak BiH sa Zrinjskim. To je bila sezona za pamćenje i ostala mi je u lijepom sjećanju. Tada sam se i probio u seniorski fudbal. Zrinjski se je uvijek konkurentan za titulu, konstantno se pojačava i mislim da će i ove sezone biti glavni kandidat za naslov uz Sarajevo.”

Mateo Sušić sa Clujom prvak Rumunije, ovo mu je šesta titula u karijeri

Mateo Sušić je rođen 1990. godine u Mostaru. U svojoj igračkoj karijeri nastupao je za Brotnjo, Zrinjski, Istru, Energie Cottbus, Sheriff te Cluj, čiji je trenutno član. Osvojio je titulu prvaka BiH sa Zrinjskim, titulu šampiona Rumunije sa Clujom te četiri šampionata Moldavije i dva Kupa Moldavije sa Sheriffom. Za našu A selekciju ubilježio je pet nastupa, a zadnji put je igrao 2017. godine protiv Estonije u kvalifikacijama za SP 2018. Bio je član generacije koja je osvojila Kirin Kup u Japanu 2016. godine.

(Reprezentacija.ba)