Manje od mjesec dana ostalo je do početka Lige nacija za SP 2022 u Kataru. BiH u septembru igra protiv Italije i Poljske, a te mečeve selektor Dušan Bajević najavio je kako će iskoristiti za testiranje i uigravanje igrača za ono najvažnije – polufinalnu utakmicu baraža protiv Sjeverne Irske u oktobru.

Bajević je u martu za otkazani baraž pozvao 29 igrača, a za očekivati je kako će ponovo pozvati veći broj igrača kako bi mogao optimalno kombinovati korištenje i umaranje igrača za one najvažnije izazove.

Promjene u odnosu na mart

Spisak će biti drugačiji nego u martu, a prema najavljenom je za očekivati da se na spisku nađu Milan Đurić i Sead Kolašinac koji su na proljeće izostali zbog povreda. U martu je Bajević želio pozvati i Lulića kojega je posjetio u januaru u Rimu, no čini se kako se kapiten Lazija zbog povrede ipak neće vratiti u reprezentaciju.

Još uvijek nije sasvim sigurno čije će dresove naredne sezone nositi Šehić, Zukanović, Bešić, Mihojević, Todorović, ali i Džeko, Gojak, Kolašinac, Prevljak, Duljević, Hajrović, Begović i Menalo čiji se transferi spominju po medijima.

Iskustvo i prošla sezona ispred trenutne forme

Baš zato je upitno koliko će Bajević tokom sastavljanja spisak za septembar moći gledati trenutnu formu u klubovima, jer će niz igrača vjerovatno promijeniti klubove, a neki će tek po objavi spiska početi sa novim sezonama. Selektor će shodno tome sigurno morati gledati na iskustvo kao jedan od glavnih kriterija, ali i ono što su igrači pokazali u prošloj sezoni.

Dilema je da li će Bajević iz mlade reprezentacije povući njena tri najbolja igrača u ovom trenutku – stopera i golmana Sarajeva Besima Šerbečića i Vladana Kovačevića i napadača Freiburga Ermedina Demirovića. Po kvaliteti i iskustvu im je mjesto u A timu, no pitanje je da li će selektor željeti oslabiti U21 reprezentaciju u njenim kvalifikacijama. Dvojac Sarajeva iza sebe ima dvije sezone u kojima su šampioni BiH, ali i odigrali dobre utakmice u Ligi Šampiona i Europa Ligi, dok o Demiroviću najbolje govori da je zbog njega u St. Gallenu na klupi ostajao i napadač A reprezentacije Švicarske. Sva trojica bi donijeli osvježenje za naš tim.

Ukoliko do jeseni završi potrebnu papirologiju na spisku reprezentacije trebao bi se naći i Anel Ahmedhodžić koji igra za Malmo, a selektoru je zanimljiv i stoper Rostova Dennis Hadžikadunić.

Na vrata reprezentacije ozbiljno je zakucao Mateo Sušić koji je sa Clujom prvak u Rumuniji, ali i Elvir Koljić koji je sa Craiovom završio drugi u Rumuniji i koji se nakon povrede odmah vratio u najboljem svjetlu.

Selektor je u martu pokazao da su mu igrači iznad 22. mjesta na spisku, odnosno oni sa šireg spiska, birani i po tome što ih je lakše “skloniti na tribine”, pa iznad tog 22. mjesta možda i ne treba očekivati one igrače koji bi po kvaliteti tu trebali biti.

Prvi koji su na meti da “otpadnu sa spiska” sigurno su igrači koji su pozvani ali nemaju nijedan nastup poput Saničanina, Cipetića, Rahmanovića ili Šabanadžovića, koji uz to imaju i jaku konkurenciju na tim pozicijama.

Mogući spisak reprezentacije BiH za utakmice u septembru:

Golmani: Ibrahim Šehić (?), Jasmin Burić (Hapoel Haifa), Asmir Begović (AFC);

Odbrana: Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ervin Zukanović (?), Ermin Bičakčić (Hofenheim), Marko Mihojević (PAOK), Darko Todorović (Salzburg), Bojan Nastić (BATE Borisov), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Zoran Kvržić (Kayserispor), Sead Kolašinac (Arsenal);

Vezni igrači: Miralem Pjanić (Barcelona), Muhamed Bešić (Everton), Gojko Cimirot (Standard Liege), Haris Duljević (Nimes), Amer Gojak (Dinamo), Deni Milošević (Konyaspor), Stjepan Lončar (Rijeka), Edin Višća (Basaksehir), Luka Menalo (Dinamo), Miroslav Stevanović (Servette);

Napad: Edin Džeko (Roma), Armin Hodžić (Mol Fehervar), Milan Đurić (Salernitana), Smail Prevljak (Salzburg) i Elvir Koljić (Craiova).

Spisak iz marta mjeseca:

Golmani: Ibrahim Šehić (BB Erzurumspor), Jasmin Burić (Hapoel Haifa), Vedran Kjosevski, (FK Željezničar), Asmir Begović (AC Milan)

Odbrana: Toni Šunjić (Dinamo Moscow), Ervin Zukanović (SPAL), Ermin Bičakčić (TSG 1899 Hoffenheim), Marko Mihojević (Erzgebirge AUE), Darko Todorović (Holstein Kiel), Bojan Nastić (BATE Borisov), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC), Zoran Kvržić (Kayserispor), Siniša Saničanin (FK Vojvodina), Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg)

Vezni igrači: Miralem Pjanić (Juventus FC), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Haris Duljević (Nimes Olympique), Amer Gojak (GNK Dinamo), Deni Milošević (Konyaspor), Stjepan Lončar (HNK Rijeka), Amar Rahmanović (FK Sarajevo), Anel Šabanadžović (AEK Athens)

Napad: Edin Džeko (AS Roma), Edin Višća (Istanbul Basaksehir), Armin Hodžić (Mol Fehervar FC), Smail Prevljak (KAS Eupen), Luka Menalo (NK Olimpija), Miroslav Stevanović (Servette Geneve).

Raspored utakmica reprezentacije BiH u 2020.:

4. septembar 2020. godine (prvo kolo UEFA A Lige nacija): Italija-Bosna i Hercegovina

7. septembar 2020. godine (drugo kolo UEFA A lige nacija): Bosna i Hercegovina – Poljska

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)