Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac će u augustu ove godine igrati svoje utakmice u europskim takmičenjima, a UEFA je zbog pandemije korona virusa donijela nova pravila.

Poznato je da će se u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Europa ligu igrati samo jedan susret, dok će u doigravanju za grupnu fazu Lige šampiona igrati dva meča.

UEFA je odlučila da će prije žrijeba objaviti listu restrikcija u vezi sa putovanjem iz jedne države u drugu, sa zatvaranjem granica te karantinskim odredbama. Svi klubovi u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, dva dana pred žrijeb, moraju uz konsultacije sa Savezom i državnim te lokalnim vlastima obavijestiti pismom UEFA-u o tome kakve su restrikcije i pravila putovanja koja bi mogla uticati na klupski dolazak.

Ako klub ne obavijesti UEFA-u do ponoći dvana pred žrijeb te ukoliko ne javi da postoje određene restrikcije koje se ne poklapaju sa objavom UEFA-e, to će uticati na organizaciju meča te će posljedica biti da se duel ne igra. U tom slučaju klub će biti odgovoran te će UEFA proglasiti susret porazom domaćina od 0:3.

Ukoliko restrikcije utiču na gostujući klub i eventualni dolazak i odlazak gostiju, onda domaćin mora osigurati alternativni stadion na neutralnoj lokaciji u državi koja je članica UEFA-e.

Ako domaćin to ne učini, konačnu odluku će donijeti administracija UEFA-e. Domaćin će tako biti odgovoran za meč, a oba kluba će dijeliti troškove. Ukoliko jedan klub odbije da učestvuje, izgubit će rezultatom 0:3.

Također, ako UEFA smatra da informacija koju je klub dostavio nije dovoljna ili precizna, sama će donijeti odluku o reorganizaciji susreta na neutralnom terenu. Domaći klub će u tom slučaju biti zvanično odgovoran za troškove i organizaciju samog susreta, a ukoliko to odbije, automatski će biti izbačen.

Važno je spomenuti da se neće razmatrati restrikcije nacionalnih / lokalnih vlasti koje se postave nakon roka za informisanje administracije UEFA-e. U takvim slučajevima klubovi čije su vlasti donijele odluke koje “sabotiraju” odigravanje meča, bit će eliminisane.

Ukoliko oba kluba odbiju da igraju ili su oba odgovorna za neodigravanje susreta, diskvalifikovat će se oba tima iz Lige šampiona i Europa lige.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona na programu je 9. augusta, a dan kasnije će se žrijebati parovi prvog kola kvalifikacija za Europa ligu.

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona igrat će se 18. i 19. augusta, a Europa lige 27. augusta.

(Reprezentacija.ba)