Televizijska kuća Arena Sport vratila je osmijehe na lice ljubiteljima bh. fudbala, a Premijer ligi BiH i našim klubovima preko noći počela uveliko povećavati vrijednost.

Nakon godina izostanka prijenosa utakmica domaće lige na javno i masovno dostupnim tv. kanalima, proteklog vikenda publika u BiH ponovo je na najvećim kablovskim operaterima ponovo mogla gledati utakmice Premijer lige BiH.

Iako brojke gledanosti još uvijek nisu javno dostupne, opći dojam je da se prvo kolo, posebno utakmice Željezničara i Sarajeva, vrlo masovno gledalo.

Masovno dostupni prijenosi dolaze kao spas u zadnji čas za bh. klubove

Javnost u BiH, a posebno djeca, danas više poznaju učesnike različitih “reality” takmičenja i folk parada u susjednim državama ili likove političara nego najbolje sportiste i klubove u svojoj državi. Razlog je jednostavan – takvi sadržaji ih bombarduju kroz agresivno i masovno plasirane video materijale na televiziji i drugim kanalima komunikacije, dok je sport u našoj državi u velikoj sjeni i najviše preživljava zahvaljujući prijeratnim uspjesima i tradicijama. Često čak i oni najzagriženiji navijači klubova ne znaju kako im izgledaju njihovi igrači, iako im znaju i ime i prezime i visinu i statistiku i mjesto rođenja….

Televizija stvorila stotine hiljada navijača stranih klubova u BiH

A koliko su za stvaranje mase navijača potrebni tv. prijenosi najbolje govori i činjenica da u BiH ima stotine hiljada zagriženih navijača Barcelone, Liverpoola, Man. Uniteda, Juventusa, Bayerna i drugih velikih klubova. Od njih je možda jedan od 10.000 bio jednom u životu na utakmicama tih klubova, ali su ih zavoljeli kroz tv. prijenose i druge prateće multimedijalne materijale koji su im servirani sa hiljade kilometara udaljenih stadiona.

Elizabeta II, John F. Kennedy i Top Gun

Iskorištavanje popularnosti medija za podizanje vlastite popularnosti najbolje je iskoristila britanska kraljevska porodica koja je krunisanje kraljice Elizabete II. po prvi put kao takvu ceremoniju prenosila javno na televiziji i time u hiljadama postotaka podigla popularnost dinastije. Već svi znaju kako je film “Top Gun” doveo do porasta od 500 posto upisa novih polaznika u američku mornaricu, ali i da John F. Kennedy preuzeo vodstvo u predsjedničkoj utrci nad Richardom Nixonom tek kada su sa radio debata prešli na tv. debatu, a on se tamo pojavio preplanuo i dobrog izgleda pored bljedunjavog i izmorenog suparnika.

Prijenosi na Arena Sportu sigurno će vrlo brzo povećati “cijenu” klubova i igrača, a javnost u BiH uvjeriti da naša liga nije baš tako loša kako se to već ustaljeno priča godinama.

Još nam preostaje nadati se kako će ljudi u klubovima znati odgovoriti na priliku koja im se pružila, te da će se svi pokazati u što boljem i atraktivnijem izdanju.

(Reprezentacija.ba)