Pred nama je prvo kolo nove sezone Premijer lige BiH – najjače do sada.

Titulu šampiona brane fudbaleri Sarajeva, koji su dvije sezone uzastopno na samom vrhu. Glavni konkurenti Sarajevu za prvo mjesto bit će Željezničar, Zrinjski i banjalučki Borac. Od njih Zrinjski vjerovatno pored Sarajeva ima najjači tim.

Sve će dodatno začiniti direktni prijenosi utakmica na kanalu Arena Sport koji u svojim domovima ima većina stanovnika BiH.

Sarajevo je bilo najjače prošle sezone i opet zadržalo sve ključne igrače. Zadržali su najboljeg igrača lige Besima Šerbečića, a uz to su otkupili Zinedina Musteadangića od Sparte Prag i doveli Matthiasa Fanima, jednog od najboljih krilnih igrača posljednjih sezona u Premijer ligi BiH. Bordo momci će dileme biti prvi favorit za novi naslov prvaka, posebno što se očekuje dovođenje još nekoliko pojačanja sa kojim će pokušati ojačati i svoju ulogu u Europi ove godine.

Željo slavi 100 godina postojanja te navijači Plavih očekuju samo jedno, a to je titula. Ekipa Željezničara je šest puta osvajala prvenstvo BiH, ali posljednji put u sezoni 2012. / 2013. Naravno, najveća snaga Želje je Amar Osim, najtrofejniji trener u našoj ligi, te Semir Štilić, igrač koji često sam donosi bodove Željezničaru. Željo je doveo četiri nova igrača od kojih se od napadača Anela Hajrića i Luke Juričića očekuje najviše, a navijači imaju povjerenja i u iskusnog povratnika Samira Bekrića.

Mostarski Zrinjski u novu sezonu ulazi u izuzetno jakom sastavu i nasojat će da po sedmi put osvoji Premijer ligu BiH. Ponovo će napadački trio činiti Bilbija, Todorović i Filipović, oporavio se odlični Govedarica, dok je vezni red pojačan Ivanom Eninom, fudbalerom koji je u zadnje dvije sezone bio najbolji zadnji vezni u bh. šampionatu. Trener Mladen Žižović je na slatkim mukama oko izbora igrača i jasno je da se u Mostaru nadaju najvišem plasmanu.

Momčad Borca je prošlu sezonu okončala na četvrtoj poziciji, izborila nastup u kvalifikacijama za Europa ligu, a nešto slično će pokušati ponoviti i u sezoni 2020. / 2021. Banjalučani imaju iskusnu ekipu te su najavili borbu za pozicije koje vode u Europu.

Što se tiče Veleža, Širokog, Radnika i Tuzle, nabrojani timovi bi trebali biti u zlatnoj sredini, ali će svakako iskoristiti svaki kiks favorita i potajno se nadaju plasmanu u kvalifikacije za Europa ligu. Posebno se to odnosi na Velež i Tuzla City, dok je Široki Brijeg podmladio tim i ostao bez nekoliko važnih igrača pa će im sezona sigurno biti veliki izazov. Bijeljinski Radnik predvođen Slavkom Petrovićem će biti neugodan protivnik za sve, a na njihovim susretima se zbog tvrdog očekuje najmanji broj golova.

Tuzlanska Sloboda, Mladost Doboj Kakanj te dva nova premijerligaša Krupa i Olimpik će voditi borbu za opstanak. Osnovni cilj Krupe i Olimpika je da sačuvaju status premijerligaša, Mladost bi mogla biti u velikim problemima, jer su klub napustili najbolji igrači iz prošlih sezona, dok situacija u Slobodi nije baš idealna i pitanje je koliko Tuzlaci mogu u novoj sezoni i da li će uspjeti dovesti još neka nova imena – posebno neko kvalitetno rješenje u napadu.

Premijer liga BiH u ovoj sezoni će biti specifična po tome što neće biti navijača na tribinama zbog korona krize, ali sigurno da nas očekuje najbolja sezona do sada.

(Reprezentacija.ba)