Korona kriza totalno je promijenila raspored i kalenadar fudbalskih takmičenja i drugih aktivnosti. Ipak, klubovi i agenti nisu odmarali ni tokom pauze pa su već dogovoreni mnogi transferi, a mnogi od njih su u toku.

Najveći transfer svakako je prelazak Miralema Pjanića (30) iz Juventusa u Barcelonu, ali čini se kako je Pjanićev senzacionalni transfer samo početak vrlo zanimljivog ljeta koje je ispred nas.

Edin Džeko je u posljednje dvije godine bio na korak promjene kluba. Prvo je bio vrlo blizu da prihvati ponudu Chelsea 2018. godine, dok je prošlo ljeto bio nadomak potpisa za Inter. Upitno je hoće li ovo ljeto Roma moći bilo kakvom povišicom zadržati Džeku ako mu na stol dođu ponude Juventusa , Milana ili nekog trećeg kluba u kojem bi imao još više prilike za postizanje golova, ali i eventualno još jedan trofej, nego u Romi.

Prema pisanju talijanskih medija Juventus je već započeo preliminarne informativne razgovore. Transfer Edina Džeke bio bi najveća vijest, ali puno izgledniji od njegovog su transferi nekih naših drugih igrača.

Amer Gojak i Izet Hajrović ovo ljeto bi trebali napustiti Dinamo Zagreb. Nakon što je svojim golom odveo Dinamo u Ligu Šampiona, a onda u reprezentaciji briljirao sa četiri gola i tri asistencije u završnici kvalifikacija Gojaku je još porasla cijena na stranom tržištu. Španci su pisali da ga prati Barcelona, Talijani da Fiorentina već pregovara sa Dinamom, a spominjalo se još nekoliko klubova lige petice. Dinamo je Gojaku, istina prije korona krize, odredio cijenu od 15 miliona eura.

Na Hajroviću Dinamo neće zaraditi milione kao na Gojaku, jer će ga prema pisanju hrvatskih medija pustiti bez obeštećenja. Hajrović ima najveću platu u Dinamu, pa će rastanak biti ugodan sa korisnim, a njegov menadžerski tim iz Švicarske, koji između ostalih vodi i karijeru Luke Jovića iz Real Madrida, već ima nekoliko konkretnih rješenja za njegov nastavak karijere.

Šehić odlazi besplatno iz kluba koji ga nije želio prodati kako bi sa njim izborili plasman u turski šampionat

Ibrahimu Šehiću ovo ljeto ističe ugovor sa turskim Erzurumsporom. Klub je imao mnogo ponuda da ga proda, ali su ga željeli zadržati do kraja ugovora kako bi sa njim izborili plasman u prvu tursku ligu. Šehić će od naredne sezone ponovo braniti u rangu u koji mu je i odgovarajući prema kvaliteti. Spominju se ponude najjačih turskih klubova, ali i nekih klubova iz liga petice.

U Turskoj se stalno već godinama piše o transferu Edina Višće. Višća je svojom nevjerovatnom statistikom i kontinuitetom kvaliteta postao jedna od legendi turske Superlige u kojoj za Istanbul igra već devet godina. Uz Višću su se spominjali svi veliki turski klubovi, ali i španjolska Sevilla. U Istanbulu mu sigurno ništa ne fali, ali bi za transfer mogli presuditi motivi želje za novim sportskim izazovima.

Zukanović, čini se, uvijek ima ponudu 2-3 talijanska kluba koja bez rizika žele provjerenog defanzivca.

Novi klub sigurno će lako naći Ervin Zukanović. Sa više od 130 nastupa u Seriji A čini se kako iskusni stoper uvijek ima ponudu 2-3 talijanska kluba koja bez rizika žele provjerenog defanzivca. Prošlu zimu željeli su ga angažovati i vlasnici Leicester Citya koji su kupili klub u Belgiji u kojoj glasi za jednog od najboljih defanzivaca ikada. Nakon epizode u Saudijskoj Arabiji Zukanović je odigrao polusezonu za prvoligaš SPAL koji je napustio jer su tražili da se odrekne plata do kraja sezone i to nakon što im je oprostio sve plate tokom korona krize.

Još jedan stoper nije siguran gdje će igrati naredne sezone. Marko Mihojević je igrao vrlo dobro za njemački drugoligaš AUE u koji je stigao kao posudba iz PAOK-a. Na kraju sezone Nijemci su željeli otkupiti njegov ugovor, a nakon što su ga Grci odbili prodati – ni kriv ni dužan završio je na klupi za rezerve. Sada se vratio u PAOK gdje nikada nije dobio pravu priliku, pa se svi nadamo kako će uspjeti dogovoriti transfer u Njemačku gdje ga cijene i gdje igra redovno.

U Engleskoj Muhamedu Bešiću naredne godine ističe ugovor sa Evertonom, pa je realna opcija da ga prodaju ovo ljeto ako žele povratiti nešto od pet miliona eura koliko su ga platili prije 2014. godine. Bio je na posudbama u Middlesbroughu i Sheffiledu, ali se nigdje nije naigrao. Kaže da je mentalno puno sazrio, pa bi transfer u novu sredinu mogao biti novi početak za njega. Cijene ga u Njemačkoj gdje je napravio prve korake, pa nije isključeno i da se vrati u Bundesligu.

U Bundesligi priželjkuju i povratak Seada Kolašinca, najviše u njegovom Schalkeu koji je u velikoj krizi. Kolašinac je ove sezone skupio solidnih 26 nastupa, no nedavno su engleski mediji objavili kako će ga Arsenal na ljeto prodati. U Arsenal je stigao prije tri godine bez obeštećenja.

Na spisku Dušana Bajevića za baraž našao se i bivši golman Željezničara Vedran Kjosevski koji je ovo ljeto napustio Želju u kojem je proveo cijelu karijeru. Ranije je imao ponude iz Turske i sa Kipra, pa će karijeru vjerovatno nastaviti u inostranstvu.

(Reprezentacija.ba)