34 godine danas u fudbalu ne znače puno, posebno kada ste fudbalski majstor, a uz to još fizički prespremni poput Edina Džeke. Zato ne čudi da naš kapiten i danas na stolu ima ponude velikana poput Intera, Juventusa i Tottenhama.

Iako mu izuzetno laska titula kralja Rima i što se njegovo ime najjače proziva prije utakmica Rome, kao i mnoge ugode koje nosi život u ovom prelijepom gradu, Edin ima veliki motiv da ipak do kraja svoje karijere promijeni još jedan klub.

Razlog je jasan – nikada u karijeri nije igrao u ekipi koja je lider prvenstva, a da u njoj ima veliku minutažu i da u njoj ima “zagarantovan” veliki broj golova.

Ako zanemarimo epizode u Želji i Teplicama, Wolfsburg je bio prvi veliki klub Edina Džeke, ali ne dovoljno veliki da garantuje dominaciju i veliki broj golova kakav bi recimo Edin imao da je igrao za Bayern. Uglavnom, nedovoljno da pokaže svu svoju klasu.

Poslije Wolfsburga, Džeko je igrao u najjačem timu Premiersihpa, ali u Man. Cityu nikada nije dobio pravu priliku jer je gotovo uvijek ulazio sa klupe. Ponovo nedovoljno da pokaže svu svoju klasu.

U Romi je njegova pozicija u prvom timu neupitna, ali Roma je za talijanske prilike ipak klub druge klase. Tim koji je u svojoj historiji osvojio samo tri titule prvaka Italije i u kojem je i danas puno teže postići veliki broj golova nego kada ste napadač npr. Juventusa, Barcelone, ili već spomenutog Bayerna. Opet nedovoljno da pokaže svu svoju klasu.

Ako se uzme u obzir da je Edin Džeko u takvim klubovima i sa takvim statusom opet uspio oboriti niz svjetskih fudbalskih rekorda, onda bi bilo stvarno šteta da barem jednom u svojoj karijeri ne bude napadač nekog od lidera najjačih europskih liga i tu kao na traci zabija golove.

Mnogi od nas nikada nisu prežalili to što su, već danas davne 2012. godine, pregovori sa Bayernom propali u zadnji čas, jer je nemoguće ne pomisliti kako bi Džeko u takvom dominantnom klubu kao prvi napadač zabijao preko 40 i više golova po sezoni.

Gledajući na već spomenutu Džekinu formu i klasu, još uvijek nije kasno za takav transfer, pa bi ovo ljeto Edin trebao razmišljati iz fudbalske perspektive i otići tamo gdje će zasijati najjače u svojoj već blistavoj, dijamantskoj karijeri.

Naravno, ako do takve ponude dođe.

Jer ono što on radi danas, definitivno će ostati upisano u vječnosti.

Džeko u ligama petice:

Roma: 215 utakmica 104 gola

Manchester City: 189 utakmica 72 gola

Wolfsburg: 142 utakmice 85 golova

(Reprezentacija.ba)