Legendarni Blaž Baka Slišković prije dvije sedmice konačno se ”dokopao” svog Mostara. Kako kaže za hercegovina.info, tri mjeseca je u Hong Kongu čekao neki let za Evropu. Od marta je i tamošnje prvenstvo prekinuto, a Baka je strpljivo čekao povratak kući.

– U Mostaru sam već dvije sedmice. S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet, bilo je jako teško pronaći let za Evropu, budući da je u Europi bilo puno gora situacija. Prvi let bio je za Zurich. Nakon toga sam preko Beograda automobilom došao do Mostara, prepričava Baka za Hercegovina.info.

Možemo reći kako ste otišli u najgorem trenutku?

– Nije bilo sreće, ali i cijeli svijet je pogodila pandemija. Tri mjeseca sam samo čekao. Nije bilo treninga ni obaveza. Ali, to je život, što je tu je. Ukoliko se sve smiri i vrati se u normalu imam se veliku želju vratiti.

Njegov klub FC Kitchee pet kola prije kraja vodi borbu za naslov prvaka.

– Sezona još nije završena. Još je ostalo za odigrati pet kola. Naša ekipa na prvom mjestu dijelila je isto bodova s još dvije ekipe. No, kako će se to završiti ne znam. Sada su ponovno krenuli neredi i protesti na ulicama, koji su se događali i prije korone. Što će se dalje događati ne znam. U stalnom sam kontaktu s klubom i predsjednikom. Vlada velika neizvjesnost. Niko ne može predvidjeti kako će se dalje razvijati
situacija.

Kakav klub i organizacija su vas dočekali?

– Klub je na jednom visokom nivou organizovan. Imamo veliki kamp s dva terena na kojima je umjetna trava, zatim jedan s prirodnom travom, hotel, restoran. Klub zapošljava 110 radnika, uistinu je sve na visokom nivou.

Kakva je pak liga?

– Prevagu u ligi čine stranci. Onaj klub koji dovede kvalitetnije igrače iz vana taj dominira. Domaći igrači nisu navikli na velike napore i teži rad. Oni su navikli raditi jednom dnevno i teško podnose promjene. U jednom razdoblju sam lično uveo dva treninga dnevno i oni to nisu mogli izdržati. Kada bi gledao kvalitetu, moj klub bi u BHT Premijer ligi možda mogao biti iza Zrinjskog, Širokog, Sarajeva i Željezničara. To je taj neki rang. Pokušava se kroz dovođenje stranih igrača i trenera sve podići na jedan viši nivo. No, za to treba godina i moraju promijeniti navike i običaje, ističe Slišković.

Nakon što ste bili trener prebačeni ste na funkciju savjetnika predsjednika?

– Tako je. Ali u razgovoru s predsjednikom, on želi da ponovno sjednem na klupu. Ukoliko predsjednik tako odluči, spreman sam to prihvatiti. Jedno je sigurno, a to je da se želim vratiti tamo. Grad i klub su me oduševili i uistinu mi je tamo odlično, kazao je legendarni Blaž Baka Slišković za Hercegovina.info.

Baka vodi Kizchee u Hong Kongu od jula 2019. godine. Prije toga je vodio Zrinjski, Široki, kineski QD Jonoon, saudijski Al-Ansar, rumunsku Albu Iuliju, albansku KF Tiranu, hrvatski Hajduk, te reprezentaciju BiH.

(Reprezentacija.ba)