Miralem Pjanić je 30. juna potpisao ugovor sa španskom Barcelonom, a svoj prvi intervju nakon prelaska u redove katalonskog giganta dao je Senadu Hadžifejzoviću u Centralnom dnevniku na FACE TV.

Pjanić se javio iz Torina i govorio o velikom transferu.

“Meni je velika čast. Dug put sam prošao i došao sam na najviši nivo u fudbalu. To je ostvarenje sna. Bilo je puno emocija i drago mi je zbog mene, roditelja, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Nadam se da ću biti primjer djeci u Bosni i Hercegovini”, rekao je Miralem i otkrio da će prvo doći u Bosnu i Hercegovinu:

“Prvo dolazim u Bosnu i Hercegovinu, pa onda idem za Barcelonu. Nakon što se završi talijanska liga i Liga šampiona, na rasporedu je Liga nacija sa reprezentacijom. Poslije toga ću u Barcelonu i pronaći mjesto gdje ću živjeti.”

Bh. reprezentativac ističe da mu je prvi veliki san bio da zaigra za A selekciju BiH.

“Prvi veliki san je bio da zaigram za Bosnu i Hercegovinu. Vidio sam koliko naš narod voli fudbal. Igrao sam za svoju porodicu i želio sam da usrećim narod u Bosni i Hercegovini. Mnogo toga smo uradili, a nadam se da ćemo igrati na još velikih tamičenja.”

Jedan od najboljih veznih igrača na svijetu kaže da ne osjeća nikakav strah, ali da zna da je u Barceloni ogroman pritisak.

“Nemam nikakvog straha. Odigrao sam 600, 700 utakmica u svojoj karijeri. Barcelona je veliki klub i naravno da je pritisak ogroman. Ipak, moram reći da mi je i odlazak iz Juventusa teško pao. Ako sam već morao ići, klubu sam rekao da želim samo u Barelonu, naravno ako me oni žele. Što se tiče Lionela Messija, on je priča za sebe. Dokazao je ko je i šta je. Nadamo se da ćemo moći što više iskoristiti takvog igrača.”

Barca je godinama nastojala da dovede Pjanića, a naš reprezentativac govori da se prije nekoliko dana čuo sa predsjednikom aktuelnog prvaka Španije.

“Dolazim iz velikog kluba, imam veliko iskustvo i želim da nastavimo pisati historiju i da donosimo trofeje. To mi je cilj i želja. Bit će mi potrebno vremena da se prilagodim državi i jeziku te se nadam da ću što prije moći ući u komunikaciju sa igračima. Dolazim u najveći klub na svijetu i nadam se da ćemo osvojiti mnogo trofeja. Godinama sam razgovarao sa ljudima u Barsi, a neki dan me zvao predsjednik kluba. Mnogo smo pričali o mom transferu i konačno smo sve dogovorili. Ja živim sa pritiskom još kada sam imao 17 ili 18 godina. Od mene se uvijek puno očekivalo. Imao sam i kritika, ali to je očekivano. U svakom klubu sam igrao i imao važnu ulogu. Sa svojim ocem sam imao uvijek korektan odnos, dobru komunikaciju i ovo je kruna moje karijere. Očekujem naše Bosance sa zastavama u Kataloniji.”

(Reprezentacija.ba)