Miralem Pjanić (30) od naredne sezone nosiće dres Barcelone koja ga je platila 60 miliona eura i u kojoj će provesti naredne četiri godine. Predsjednik katalonskog kluba priznao je kako Barca Pjanića želi već godinama.

Uzimajući u obzir kvalitet, iskustvo, stil igre Pjanića, ali i situaciju na tržištu, naš reprezentativac je u ovom trenutku vjerovatno jedini vezni igrač koji je ispunjavao spomenute kriterije za dolazak u Barcelonu.

Miralem je prethodnih devet godina proveo u Italiji igrajući za Romu i Juventus.

U Romi je napredovao u ofanzivnom segmentu igre, pogotovo kada su treneri rimskog kluba bili Luis Enrique i Zdenek Zeman, koji su preferirali napadački stil igre.

Nakon Rome uslijedio je odlazak u Juventus, gdje ga je tri sezone trenirao Massimiliano Allegri, a posljednju sezonu je trener Maurizio Sarri.

Upravo je kod Allegrija Miralem podigao defanzivnu igru na jedan viši nivo i slobodno se može reći sazrio kao fudbaler u taktičkom smislu. Posebno se to odnosi na čitanje igre protivnika i pozicioniranje u defanzivnom bloku.

Miralema su u Italiji trenirali Luis Enrique, Zdenek Zeman, Aurelio Andreazzoli, Luciano Spalletti, Rudi Garcia, Massimiliano Allegri i Maurizio Sarri.

Od većine od spomenutih stručnjaka je mogao načuti nešto i nadograditi svoju igru.

Miralem ove sezone u talijanskoj Seriji A po susretu prosječno pretrči 11,5 km (peti je u kompletnoj ligi po ovom parametru) i taj podatak jasno govori o njegovom radijusu kretanja, naročito o kretnji bez lopte.

Messi već godinama jedini kreativac u Barceloni

Barcelona će dovođenjem Pjanića nastoji da rastereti najboljeg igrača Lionela Messija, koji je prethodnih godina bio jedini kreativac u timu, dok igrači u veznom redu jednostavno nisu nalazili način da kroz očekivani posjed lopte kreiraju prilike za svoje ofanzivce. Zato smo nerijetko protiv težih protivnika gledali kako se Messi vraća u sredinu terena kako bi započeo novi napad.

Brži protok lopte, kratki pasovi i dominantan posjed su upravo ono što bi trebalo perfektno odgovarati našem reprezentativcu.

Pjanić u Barcelonu stiže kao formiran fudbaler, koji je osvojio šest trofeja sa Juventusom (blizu je i sedmog), odigrao preko 500 zvaničnih utakmica u Francuskoj i Italiji te bi u narednim sezonama mogao dostići vrhunac u svojoj karijeri.

Barcelona još od odlaska Xavija i Inieste ima problema u veznom redu, a s obzirom da će klub na kraju tekuće sezone vjerovatno napustiti Ivan Rakitić i Arturo Vidal, Pjanić bi trebao imati zagarantovano mjesto u startnoj postavi.

Španski mediji su pisali i da bi Pjanić zbog iskustva i kvaliteta mogao biti mentor superalentovanom Puigu, koji ima 20 godina i predstavlja budućnost španskog velikana.

Još jedna prednost za Pjanića je ta što je godinama u Italiji igrao na pozicijama defanzivnog vezog, centralnog veznog i ofanzivnog veznog.

Jednostano rečeno Miralem u ovim godinama može igrati na bilo kojoj poziciji u veznom redu i imati veliki uticaj na igru.

U određenim projekcijama mogao bi igrati ofanzivnije u veznom redu i to ispred De Jonga i Busquetsa.

Ugledni Mundo Deportivo je u ponedjeljak objavio vijest da je Miralem Pjanić u posljednjih 10 klupskih sezona propustio samo 19 mečeva zbog povrede, dok je Arthur u dvije nepune sezone u dresu Barce izostao sa čak 22 susreta zbog problema sa povredama.

Još uvijek nije poznato ko će trenirati Barcelonu naredne sezone, ali Miralem će se sigurno prilagoditi bez većih problema i vjerujemo da će ga biti užitak gledati na terenu zajedno sa jednim od najboljih igrača u historiji fudbala Lionelom Messijem.

(Reprezentacija.ba)