Barcelona je transferom Miralema Pjanića (30) iz Juventusa napravila potez koji i nije tako često pravila u svojoj historiji.

Katalonski gigant vrlo je rijetko dovodio igrače iz bivše Jugoslavije, a gotovo nikada nije napravio veliki transfer sa igračem koji se već nije dokazao u Španiji. Rijetko su uopšte dovodili i igrače iz Juventusa.

Meho Kodro i Robert Prosinečki su probili led 1995. godine. Kodro je došao iz Real Sociedada za 5.50 miliona eura, a Prosinečki iz Real Ovieda za 3.5 miliona eura.

Poslije toga treba izdvojiti kao najveći transfer Ivana Rakitića koji je 2014. prešao u Barcelonu iz Seville za 18.5 miliona eura.

Barcelona je osim Pjanića dovodila igrače sa našeg prostora, a da nisu igrali u Španiji, jedino još u slučajevima Gorana Vučevića koji je 1992. došao iz Hajduka, Dragana Ćirića koji je 1997. stigao iz Partizana te Alena Halilovića koji je 2014. došao iz Dinama. Sva trojica su ostavila simboličan trag.

Vrijednost Pjanićevog transfera dogovorena je između Barcelone i Juventusa u iznosu od 60 miliona eura u sklopu razmjene koju su klubovi napravili sa našim reprezentativcem i Brazilcem Arthurom.

(Reprezentacija.ba)