Euroliga se prisjetila Mirze Delibašića: Posljednji romantik

Euroliga se tako prisjetila popularnog Kindžeta u serijalu “101 najvećih”

Euroliga se prisjetila Mirze Delibašića: Posljednji romantik
Foto: KS BiH

19 godina je prošlo od smrti Mirze Delibašića, ali o njegovim sportskim i ljudskim kvalitetama pričat će se još decenijama.

Euroliga se tako prisjetila popularnog Kinđeta u serijalu “101 najvećih”.

Autor Vladimir Stanković se prisjeća kako mu je postao najdražim igračem još otkad ga je prvi put primjenio na U16 Europskom prvenstvu u Italiji, pa sve do kraja karijere. Nazivajući ga “posljednjim romantikom” autor je ispričao kako je Delibašić počeo košarku trenirati slučajno. Bio je omladinski prvak BiH u tenisu, ali nakon što je njegov trener odlučio na turnir povesti svog sina, Mirza je bacio reket i odabrao košarkašku loptu.

Delibašić je na svim omladinskim Europskim prvenstvima bio prvo ime tadašnje Jugoslavije, a reprezentaciju je vodio do zlata sa i po 144 koša po takmičenju.

Autor se prisjetio kako je Delibašić osvojio osam titula na velikim takmičenjima, te da je sa Jugoslavijom odigrao 176 utakmica uz 147 pobjeda i 29 poraza. Ukupno je zabio 1,759 poena, sa prosjekom 10 poena po meču.

Kruna Delibašićeve karijere je zlato sa KK Bosna u Europa Ligi, gdje je Bosna u francuskom Grenobleu pobijedila Emerson Varese sa 96:93. Datum 5. april 1979 – idealan poklon za 6. april Dan Grada Sarajeva.

A kruna Kinđetove ljudskosti iskazana je u činjenici kako je cijeli rat proveo u Sarajevu, iako je stalno imao ponudu Real Madrida da ga uz pomoć španjolske vojske specijalnim letom izvedu iz BiH u Španiju.

FIBA je Mirzu Delibašića 1991. godine uvrstila u 50 najboljih igrača. Kasnije je 2007. uvršten u FIBA-inu kuću slavnih.

Mirza hvala ti!

(Reprezentacija.ba)

Oznake: