19 godina je proÅ¡lo od smrti Mirze DelibaÅ¡ića, ali o njegovim sportskim i ljudskim kvalitetama priÄat će se joÅ¡ decenijama.

Euroliga se tako prisjetila popularnog KinÄ‘eta u serijalu “101 najvećih”.

Autor Vladimir Stanković se prisjeća kako mu je postao najdražim igraÄem joÅ¡ otkad ga je prvi put primjenio na U16 Europskom prvenstvu u Italiji, pa sve do kraja karijere. Nazivajući ga “posljednjim romantikom” autor je ispriÄao kako je DelibaÅ¡ić poÄeo koÅ¡arku trenirati sluÄajno. Bio je omladinski prvak BiH u tenisu, ali nakon Å¡to je njegov trener odluÄio na turnir povesti svog sina, Mirza je bacio reket i odabrao koÅ¡arkaÅ¡ku loptu.

DelibaÅ¡ić je na svim omladinskim Europskim prvenstvima bio prvo ime tadaÅ¡nje Jugoslavije, a reprezentaciju je vodio do zlata sa i po 144 koÅ¡a po takmiÄenju.

Autor se prisjetio kako je DelibaÅ¡ić osvojio osam titula na velikim takmiÄenjima, te da je sa Jugoslavijom odigrao 176 utakmica uz 147 pobjeda i 29 poraza. Ukupno je zabio 1,759 poena, sa prosjekom 10 poena po meÄu.

Kruna DelibaÅ¡ićeve karijere je zlato sa KK Bosna u Europa Ligi, gdje je Bosna u francuskom Grenobleu pobijedila Emerson Varese sa 96:93. Datum 5. april 1979 – idealan poklon za 6. april Dan Grada Sarajeva.

A kruna KinÄ‘etove ljudskosti iskazana je u Äinjenici kako je cijeli rat proveo u Sarajevu, iako je stalno imao ponudu Real Madrida da ga uz pomoć Å¡panjolske vojske specijalnim letom izvedu iz BiH u Å paniju.

FIBA je Mirzu DelibaÅ¡ića 1991. godine uvrstila u 50 najboljih igraÄa. Kasnije je 2007. uvrÅ¡ten u FIBA-inu kuću slavnih.

Mirza hvala ti!

(Reprezentacija.ba)