Rukometni savez Bosne i Hercegovine je izdao sapštenje koje vam prenosimo u cijelosti:

“Nakon što ni danas, 19. juna 2020. godine sjednica nije imala kvorum zbog nedolaska tri od četiri člana UO RS BiH iz RS Republike Srpske, mogućnosti za izlazak iz ovog stanja su dodatno otežane.

Članovi UO RS BIH koji dolaze iz RS-a, Kantona i RS Herceg Bosne jedinstvenog su stava da se radi o blokadi rada RS BiH kroz pokušaj oduzimanja nadležnosti UO RS BiH da djeluje u skladu sa Statutom i ostalim normativnim aktima RS BiH što u konačnici ima za cilj potpuno onemogućavanje rada RS BiH.

Istovremeno se javnost obmanjuje putem raznih saopštenja ili izjava, pojedinih članova UO RS BiH iz RS Republike Srpske, kojima se uzroci blokade rada pokušavaju prikazati upravo suprotno od stvarnog stanja. Ne biraju se sredstva da se rukometnoj javnosti nametnu različite ”odluke” i ”dokumenti” koji nikada nisu bili predmet odluke UO RS BiH. Na taj način se u javnost iznose pojedinačni ili privatni stavovi i aktivnosti i pokušavaju prezentovati kao stavovi, odluke ili dokumenti RS BiH.

Ide se čak i do toga da se upućuju izravne prijetnje osobama koje obavljaju određene poslove u RS BiH ili za RS BiH.

Dole navedeni članovi UO RS BiH takvo ponašanje smatraju krajnje neprimjerenim i neprihvatljivim.

Nakon rasprave o trenutnom stanju članovi UO RS BIH koji dolaze iz RS-a, Kantona i RS Herceg Bosne jednoglasno su donijeli sljedeće zaključke:

Zakazati sjednicu UO RS BiH i predložiti dnevni red koji će sadržavati:
– donošenje odluke o sezoni 2019/2020, inicijativu,
– donošenje odluke o zakazivanju Skupštine RS BiH
– razmatranje točaka dnevnog reda koje su predložene od strane RS Republike Srpske

Proceduru zakazivanja sjednice pokrenuti odmah s ciljem da se sjednica održi u roku od 10-15 dana.

Odmah prekinuti sa zloupotrebom memoranduma, e-mail adrese i web stranice RS BiH za objave bilo kakvih dokumenata koji nisu razmatrani niti usvojeni od strane UO RS BIH niti bilo kojeg organa i tijela RS BiH. U tom kontekstu odmah sa web stranice skinuti dokumentaciju o RINCK konvenciji koja je objavljena bez ikakve rasprave ili usvajanja na UO RS BiH i potpisana od komisije čiji sastav nikada nije usvojen od strane UO RS BIH.

Pozivamo kolege iz RS Republike Srpske da na jedini mogući i normalan način, a to je sjedanje za isti stol, razgovor i dogovor , iznađemo rješenja koja će biti u interesu poboljšanja stanja u rukometnom sportu u BiH.

Slobodan Zadro v.r. Mensur Sinanović ( preko opunomoćenika g. Halila Škaljića)
Asim Šahman s.r. Nevenko Herceg (preko opunomoćenika g. Slobodana Zadre)
Halil Škaljić s.r. David Grbavac v.r.
Zoran Trlin v.r. Ado Muhić s.r.”, navodi se u saopštenju Rukometnog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)