Ministarstvo trgovine i industrije Države Katar pozdravilo je današnju presudu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom je utvrđeno da je Kraljevina Saudijska Arabija prekršila prava intelektualnog vlasništva odbijajući poduzeti mjere protiv piratskog kanala beoutQ  i umjesto toga aktivno promovira ovo piratstvo, javlja Ambasada Države Katar u Sarajevu.

Odlukom WTO-a ustanovljeno je da je Kraljevina Saudijska Arabija prekršila svoje obaveze prema Sporazumu WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (“TRIPS Agreement”) i nije zaštitila prava intelektualnog vlasništva (IP) odbijanjem poduzimanja mjera i umjesto toga aktivno promovira sofisticirani saudijski piratski TV kanal „beoutQ“.

Panel WTO-a pozvao je Saudijsku Arabiju da zaustavi svoju zloupotrebu prava IP-a i “donese svoje mjere u skladu” sa zakonom WTO-a.

Ovo je prvi put u sedamdeset i trogodišnjoj istoriji WTO-a i njegovog prethodnika (GATT) da je Komisija odbacila pokušaj tuženika da se u odbrani pozove na izuzetak zbog nacionalne sigurnosti.

Panel WTO-a utvrdio je da je neuspjeh Saudijske Arabije da poduzme kaznenu akciju protiv beoutQ-a toliko nepovezan s bilo kojim legitimnim sigurnosnim interesom da nije mogao udovoljiti čak ni “minimalnom zahtjevu vjerodostojnosti u odnosu na ponuđene suštinske sigurnosne interese”.

Reagujući na Izvještaj panela, Nj.E., ministar trgovine i industrije Ali bin Ahmed Al Kuwari rekao je u izjavi katarskoj novinskoj agenciji (QNA): “Katar i međunarodni nositelji prava postigli su danas snažnu pobjedu. Očekujemo da Saudijska Arabija, posebno jer je domaćin predstojeće G20, ispoštuje ovu odlučujuću presudu i okonča krađu i piratstvo IP prava. Neka ispoštuju presudu WTO-a, te pravednim, pravovremenim i transparentnim pravnim postupkom pokrenu akciju protiv počinitelja kako bi se ova zloupotreba zaustavila što prije.”

Presuda je uslijedila nakon što je Država Katar podnijela službenu žalbu protiv Kraljevine Saudijske Arabije putem WTO-ovog tijela za rješavanje sporova.

U današnjem objavljenom izvještaju, WTO Panel je zaključio  da beoutQ krade medijski sadržaj zaštićen autorskim pravima katarske kompanije beIN Media Group LLP (beIN) u Saudijskoj Arabiji i šire, uključujući prodaju beoutQ pretplata i set-top dekoder kutija na brojnim maloprodajnim poslovnicama širom Saudijske Arabije.

U izvještaju se navodi da, pored piratiranja vlasničkog i licenciranog sportskog sadržaja, beoutQ kutije omogućavaju pristup hiljadama otuđenih filmova, TV emisija i TV kanala iz cijelog svijeta, a piratske emisije prenose se putem saudijskih satelita Arabsat sa satelitskim frekvencijama. Saudijska kompanija Saudi Selevision Company LLC “dozvolila je ili pomogla BeoutQ-u  da emituje svoj piratski sadržaj na Arabsatu”.

Izvještaj je naglasio da se piratstvo vodi na “komercijalnom nivou”. Vijeće je to zaključilo nakon što je razmotrilo dokaze koji otkrivaju komercijalnu svrhu beoutQ-a, poput prodaje reklama i opsežnog marketinga piratskih usluga.

Izvještaj ističe da postoje duboki i temeljni nedostaci u opredjeljenosti Saudijske Arabije da osigura izvršne postupke u skladu sa TRIPS sporazumom, a Saudijska Arabija je odbila poduzeti bilo kakvu efikasnu krivičnu radnju protiv beoutQ-a, iako je u potpunosti svjesna “opsežne dokazne osnove za zaključivanje da beoutQ-om upravljaju pojedinci ili subjekti koji podliježu krivičnoj nadležnosti Saudijske Arabije“.

Saudijska Arabija je također ograničila ili na drugi način ometala mogućnost beIN-a (i njegovih davalaca licence) da pokreću građanske tužbe protiv kršenja njihovih intelektualnih prava, dodaje se u izvještaju. Dalje je rečeno da su se vlasti saudijske vlade “angažirale na promociji javnih okupljanja s prikazivanjima neovlaštenih emisija beoutQ-a”, uključujući Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.

Analiza panela pokazuje kako je, dopuštajući da se krađa i piratstvo beoutQ-a nekoliko godina neprekidno širi, Saudijska Arabija aktivno prekršila svoje obveze iz TRIPS Sporazuma o zaštiti IP prava katarskih državljana i vlasnika visokoprofilnih sportskih i zabavnih prava od drugih trgovinskih partnera, uključujući Sjedinjene Države, Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo. I to su sve radili uprkos žalbama vlada širom svijeta, kao i nekih najistaknutijih sportskih liga i medijskih kompanija širom svijeta.

Na osnovu ove presude, Saudijska Arabija sada mora poslušati poziv panela WTO-a da zaustavi svoju zloupotrebu intelektualnih prava i “uskladi svoje mjere sa svojim obvezama iz TRIPS sporazuma”.

Dok se spor pred panelom WTO usredotočio na kršenja vezana uz IP, u zaključcima panela također su istaknuta kršenja ljudskih prava Saudijske Arabije usmjerena na Katarčane.

Vijeće je utvrdilo da je Saudijska Arabija “protjerala stanovnike i posjetitelje iz Katara sa saudijske teritorije” u samo dvije sedmice, bez ikakvog drugog razloga, osim što su katarski građanini – i uvela im ograničenja koja ih sprječavaju da putuju u ili prolaze kroz saudijsku teritoriju.

Štaviše, Vijeće je naglasilo da je ove diskriminatorne mjere odobrila saudijska vlada, konstatirajući “postojanje općih mjera nesimpatije koje direktno ili indirektno njeguju klimu anti-suosjećanja prema Kataru i građanima Katara”.

Vrijedi napomenuti da je Katar pokrenuo još nekoliko pravnih postupaka pred WTO-om, te drugim međunarodnim sudovima, u vezi s nezakonitim radnjama koje su poduzele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat od juna 2017. godine.

Katar će nastaviti tražiti pravdu putem ovih pravnih radnji, poštujući svoje vlastite međunarodne pravne obaveze.

Tokom sjednice, nekoliko članica WTO-a intervenirali su pred Vijećem kao treće strane, podržavajući aspekte stava Katara.

U tom je kontekstu Europska unija naglasila da se, u skladu s obvezama WTO-a, “krivični postupci i kazne ne trebaju osigurati samo na papiru, već trebaju biti učinkoviti u praksi”.

Brazil i Europska unija ukazali su na štetu koja se konkretno nanosi njihovim vlasnicima prava.

Brazil, Kanada, Evropska unija, Japan, Rusija, Singapur i Ukrajina insistirali su da pozivanje Saudijske Arabije na odbranu nacionalne sigurnosti ne smije proći bez sudskog nadzora.

Izvještaj vijeća zasnovan je na opsežnim dokazima koje je Katar podnio tokom višestrukih pismenih podnesaka i dva usmena postupka, uprkos intenzivnom angažmanu Saudijske Arabije u ovom procesu, navodi se iz Ambasade.

Katar će 2022. godine organizovati Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

(Reprezentacija.ba)