Eldar Ćivić (24) je prije nekoliko dana osvojio titulu šampiona Mađarske sa Ferencvarosom.

Ćivić, koji je 2017. godine bio prvak Slovačke sa Trnavom, javio se iz Budimpešte za Reprezentacija.ba portal i govorio o Ferencvarosu, treneru Serhiyu Rebrovu, reprezentaciji Bosne i Hercegovine te predstojećem baražu za EURO.

Ferencvaros je tri kola prije kraja osigurao 31. titulu šampiona Mađarske, a Eldar se nada da njegovi saigrači i on neće stati na ovome.

“Nakon Spartaka Trnave došao je novi trofej. Osvojio sam titulu prvaka sa Ferencvarosom i ovaj trofej mi je još draži. Nadam se da nećemo stati na ovome. Igrali smo najljepši fudbal u Mađarskoj i zasluženo smo prvaci”, govori Eldar na početku razgovora i otkriva zašto je prošle godine odbio prelazak u zagrebački Dinamo te izabrao Ferencvaros:

Foto: Ferencvarosi TC

“Mislim da sam napravio pravi potez dolaskom u Ferencvaros. Klub je zaista na vrhunskom nivou. Imao sam ponudu i zagrebačkog Dinama, ali oni su me htjeli na posudbu. Ferencvaros je imao namjeru da otkupi moj ugovor i bili su veoma konkretni. Brzo sam se uklopio na život u Budimpešti.”

Ćivić je ove sezone odigrao 30 mečeva u svim takmičenjima za Ferencvaros i ubilježio pet aisstencija.

“Moram biti zadovoljan minutažom i svojim igrama. Konkurencija je jaka, ima dobrih igrača tako da sam ja zadovoljan. Što se tiče situacije sa korona virusom, bilo je teško vratiti se nakon nekoliko mjeseci pauze. Ipak, brzo smo se navikli i jednostavmo moramo prihvatiti realnost.”

Aktuelni trener mađarskog šampiona je legendarni ukrajinski reprezentativac Serhiy Rebrov. Reborv, koji je igrao za Dynamo Kiev i engleski Tottenham, nastoji da njegovi izabranici igraju napadački. Eldar ističe da je sjajno raditi sa ukrajinskim stručnjakom.

“Rebrov je jedno veliko fudbalsko ime. Sjajno je raditi sa njim. On ima velike ambicije u trenerskom poslu i predan je maksimalno svom radu. Svaki trener donosi nešto novo u klub. Igramo lijepo, napadački i najefikasnija smo ekipa u ligi. Što se tiče liga u kojim sam nastupao, lige u Češkoj i Mađarskoj su daleko kvalitetnije od lige u Slovačkoj.”

Lijevi bočni Ferencvarosa je za Zmajeve debitovao kod Roberta Prosinečkog i do sada je sakupio devet nastupa te dao jedan gol.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

“Robert Prosinečki mi je dao priliku da zaigram protiv Južne Koreje i tada sam debitovao. Od tog meča počinje moja epizoda u A reprezentaciji BiH. U Ligi nacija smo igrali dobro, osvojili prvo mjesto, ali je onda došao pad u kvalifikacijama. Imali smo mnogo oscilacija u igri. Nadam se da ćemo kroz baraž izboriti nastup na Europskom prvenstvu.”

Ćivić na kraju razgovora kaže mu je čast što je dobio poziv novog selektora Bajevića te da se nada podršci navijača u baražu protiv Sjeverne Irske.

“Velika je čast dobiti poziv u reprezentaciju od selektora Bajevića. Radujem se okupljanju i upoznavanju sa selektorom i članovima stručnog štaba. Imali smo nekoliko online treninga i to je funckionisalo veoma dobro. Svi se nadamo da ćemo proći baraž. Iskreno se nadam da ćemo imati podršku navijača protiv Sjeverne Irske. Znamo kakve navijače imamo i oni nam uvijek daju vjetar u leđa.”

Eldar Ćivić je rođen 1996. godine, a u svojoj igračkoj karijeri nastupao je za tuzlansku Slobodu, FC Slovacko iz Češke, Spartu iz Praga, Spartak Trnavu iz Slovačke te Ferencvaros čiji je trenutno član. Za omladinske selekcije BiH ubilježio je ukupno 30 nastupa i postigao jedan gol. Odigrao je i devet mečeva za A selekciju Bosne i Hercegovine te dao jedan gol.

(Reprezentacija.ba)