Danas je u VIP loži na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, te Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ozvaničen završetak projekta ugradnje čitača karata sa rampama na ovom Olimpijskom stadionu.

Projekat su zajedničkim sredstvima finansirale pomenute dvije institucije, gdje je Nogometni savez Bosne i Hercegovine Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija osigurao 100.000 eura, a Općina Centar je u budžetu za tu namjenu izdvojila 200.000 KM.

Uz riječi zahvale upućene partnerima u ovom projektu načelnik Ajnadžić se posebno zahvalio vijećnicima Općinskog vijeća Centar koji su podržali svaku inicijativu koja se odnosi na ulaganja u infrastrukturu ovog stadiona, s ciljem da se on stavi u ravan sa modernim stadionima širom Evrope. 

-Modernizaciju ovog sportskog kompleksa smo započeli u dvije etape, gdje smo u prvoj okončali dosta ali nas čeka još mnogo posla. Sa završetkom ovog projekta približili smo se ispunjenju uslova FIFE/UEFA za stadion treće kategorije. Ovih dana priveli smo kraju tendersku dokumentaciju za projekat zamjene trave na stadionu i ugradnje grijanja zajedno sa VIP ložom za novinare, što će prema procjenama koštati oko dva miliona KM, objasnio je Ajnadžić.

Paralelno sa ovim aktivnostima završena je izmjena regulacionog plana kao preduslova za objavu međunarodnog tendera za investitore koji će uložiti sredstva za izgradnju modernog kompleksa stadiona sa pratećim sadržajem poput atletskog poligona sa osam traka i 4.000 sjedećih mjesta, aqua park sa bazenom, hotel, podzemna garaža… Nakon ovog su gosti obišli server sobu odakle se obavlja nadzor nad novim sistemom.  

– Za ovaj projekat smo ugradili novi elektroenergetski sistem i centralnu mrežu sa najsavremenijom opremom za koju smo pružili optičke kablove te instalirali zasebno UPS opremu čime smo dobili nezavisan sistem  sigurnosti ulaza u ovaj sportski objekat. Novi softver ima razne mogućnosti sistema kontrole pristupa i sistema prodaje ulaznica tako da osobe kojima se zabrani ulaz ne mogu ući na stadion, što će povećati sigurnost posjetilaca,  objasnila je predstavnica firme Klaus Lehmann GmbH d.o.o. Gračanica, koji su nakon provedene tenderske procedure odabrani kao izvođači radova.

Današnju svečanost su uveličala djeca iz hora „Princess krofne“ i gudački kvartet sa Muzičke akademije u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)