Vjerovatno ne postoji navijač kojeg nije ganula i na sve velike teške i lijepe trenutke reprezentacije BiH podsjetila najnovija objava Sergeja Barbareza na kojoj je uz fotografiju u opremi Bosne i Hercegovine dodao pjesmu “Moja posljednja i prva ljubavi”.

Sergeja Barbareza nažalost već predugo nema u bh. fudbalu. Još od 2011. godine kada je bio aktivan u Komitetu za normalizaciju FS BiH, Barbarez se najblaže rečeno odmakao iz bh. fudbala.

Komplikovane procedure izbora čelnika FS BiH, prilagođene upravo ljudima koji trenutno upravljaju bh. fudbalom, a od kojih su većina zalutali u taj plemeniti posao, često su prepreka našim bivšim velikim asovima da se angažuju u radu tzv. krovne kuće bh. fudbala.

Barbarez je za reprezentaciju BiH igrao 47 puta i postigao 17 golova. Igrao je na različitim pozicijama, a iako napadač, selektor Blaž Slišković ga je koristio na poziciji libera, praktično kao trećeg stopera. Tom formulom BiH je umalo došla do prvog plasmana na veliko takmičenje kada nas je od plasmana na Euro 2004 dijelila jedna pobjeda, na onoj čuvenoj utakmici protiv Danske na Koševu (1:1).

Debitovao je 1998. godine na gostovanju Argentini (0:5), a posljednju utakmicu odigrao protiv Moldavije (2:2) 2006. godine.

Navijačima se posebno urezao u srce kada je 2005. godine tražio prekid utakmice zbog teških napada na nezaštićene bh. navijače na utakmici SCG – BiH u Beogradu.

(Repreznetacija.ba)