Adnan Čustović (42) član stručnog štaba A selekcije BiH, govorio je za Reprezentacija.ba portal nakon što je prije nekoliko dana napustio belgijski Oostende.

Čustović, koji je u Oostende stigao kako bi ovaj klub spasio od ispadanja iz Jupiler lige (klub ostao u ligi), je za Reprezentacija.ba portal govorio o svom sada već bivšem klubu, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, baražu, mladim bh. talentima širom Europe, ali i mostarskom Veležu.

“Priskočio sam Oostendeu u pomoć, jer su im preostale još dvije utakmice da pokušaju da ostanu u ligi. Nakon prvog meča stigla je korona kriza, tako da fudbala nije bilo nekoliko mjeseci. U međuvremenu, promijenio se predsjednik kluba, stigli su novi investitori i odlučili su se za novog trenera. Ja sam svakako imao ugovor do kraja tekuće sezone”, kaže nam Adnan na početku razgovora i komentariše online treninge u A selekciji BiH tokom proteklog perioda:

“Online treninzi su nam mnogo pomogli s obzirom da smo novi stručni štab. Neke igrače poznajemo još od prije. Sa nekim reprezentativcima smo i igrali, tako da su nam online treinzi zaista pomogli da se bolje upoznamo sa svim igračima. Kada bude prvo okupljanje, sigurno da neće biti nekih nepoznanica. Nastojali smo i da pomognemo igračima u ovim teškim trenucima i da imaju bar neki vid treninga.”

Jelešković, Cviko, Misimović, Bajević, Čustović i Musa, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Čustović ističe da njegovi saradnici i on nastavljaju sa praćenjem nastupa naših reprezentativaca, ali i protivnika u baražu i Ligi nacija.

“Selektor je taj koji odlučuje ko će biti na spisku. Znamo kakva je bila situacija zbog korona virusa, a stručni štab ponovo počinje da prati sve naše fudbalere, odnosno njihovu formu. Također, nastavljamo da pratimo naše protivnike iz baraža, Sjevernu Irsku, Republiku Irsku i Slovačku. Čak moramo i spremati mečeve Lige nacija, jer je moguće da će neke utakmice ovog takmičenja biti u septembru.”

Baraž za EURO bi se trebao igrati u septembru, oktobru i novembru, a u našem stručnom štabu smatraju da bi najbolje bilo da se dueli odigraju u oktobru ili novembru.

“Puno reprezentacija ne želi u septembru da igra tako važne utakmice poput baraža. Mislim da bi za sve nas bilo dobro da u septembru budu neki susretu Lige nacija ili prijateljski dueli da se što bolje spremimo. Druge selekcije imaju nepoznanice u vezi naše reprezentacije, jer mi imamo novi stručni štab. S druge strane, Sjeverna Irska još uvijek nema selektora, Republika Irska je također promijenila selektora i to su određene nepoznanice i za nas. Tako da mislim da bi bilo dobro da se u septembru odigra Liga nacija ili prijateljski mečevi, a onda u okboru ili novembru da igramo baraž.”

Nedavno je stigla informacija kako je Dušan Bajević dao zeleno svjetlo za razgovore sa tri mlada igrača bh. porijekla koji igraju za strane reprezentacije, a koje je preporučio i Reprezentacija.ba portal. Pitali smo Čustovića šta misli o Anelu Ahmedhodžiću (Malmo), Dennisu Hadžikaduniću (Rostov) te Bećiru Omeragiću (Zurich).

“Mi kao reprezentacija ne smijemo napraviti neki kiks da izgubimo igrače koji žele da igraju za nas. Ipak, nije sve tako jednostavno. Znamo da neki od njih nemaju naše državljanstvo, a neki sportsko državljanstvo. Pojedini nastupaju za mlađe selekcije Švedske. Naš stručni štab prati sve te igrače i sigurno da za budućnost računamo na sve talentovane naše fudbalere. Mislim da se treba smanjiti pritisak na mlade igrače, a da Fudbalski savez treba da stupi u kontakt sa njima. Naravno, oni treba da izraze želju da li da igraju za BiH i nadam se da ćemo u budućnosti računati na njih.”

Čustović smatra da će igrači iz U21 BiH poput Demirovića, Šerbečića i Mujakića uskoro biti u A selekciji, ali naravno ako nastave sa standardnim i dobrim partijama u svojim klubovima.

“Selektor je za baraž zvao iskusnije igrače, jer bi bio veliki rizik da stavimo u prvim tim mlade igrače, osim ako nisu vanserijski. Ermedina sam i ja pratio, on je budućnost naše reprezentacije, treba da nastavi sa dobrim igrama i tako će dobiti poziv i u A selekciju. To se odnosi i na ostale mlade igrače, poput Šerbečića u Sarajevu ili Mujakića koji sada igra redovno u Hajduku. Mi pratimo i Premijer ligu BiH. Na zadnjem spisku su bili Branimir Cipetić iz Širokog, Amar Rahmanović iz Sarajeva te Vedran Kjosevski iz Željezničara.”

Bivši bh. reprezentativac je prokomentarisao i prekide liga u Belgiji i BiH.

“Virus je bio tu. Svaka država je odlučila onako kako je mislila da je to ok. Da li je Belgija sa Francuskom, Holandijom, Bosnom i Hercegovinom i Škotskom napravila kiks što su prekinuli prvenstvo, to se neće znati. Ja mislim da je zdravlje najvažnije, ali kad vidimo neke zemlje u regionu poput Srbije, Hrvatske ili Crne Gore, možda smo i mi imali neku mogućnost da nastavimo ligu. Da ne pričamo o Holandiji, Belgiji i Francuskoj.”

Adnan Čustović u dresu Veleža na online treningu reprezentacije BiH

Adnan za kraj govori i o svom najdražem klubu, mostarskom Veležu. Ističe da se u Veležu radi odlično i da je klub postao stabilan bh. premijerligaš.

“Velež je dio srca mog. Kada god dođem u Mostar nastojim da pogledam utkamicu Veleža. Klub je imao mnogo problema godinama, ali dolaskom novih ljudi, predsjednika Hasića i ostalih stanje se poboljšalo. Feđa Dudić je došao na klupu i rezultati su postali bolji. Velež je postao jedan stabilan klub koji je počeo da radi na svojoj infrastukturi. Posebno je važno za omladinsku školu Veleža što ima kvalitetan pomoćni teren. Radi se na tribinama, na stadionu u Vrapčićima i to daje dodatnu motivaciju da se nastavi dalje sa radom. Nadam se da će Velež u budućnosti postati prvak BiH te igrati europske utakmice.”

Adnan Čustović (42) je rođen 1978. godine u Mostaru. Igračku karijeru počeo je u Veležu, a kasnije je nastupao za slovenački Triglav, francuske klubove Le Havre, Laval, Amiens, belgijske Mouscron, Gent, Beerschot i Tournai. Za A selekciju BiH odigrao je pet utakmica te postigao jedan gol i to pobjedonosni protiv Turske 2007. godine u Sarajevu (3:2). U svojoj trenerskoj karijerio bio je asistent u Kortrijku, Oostendeu, dok je samostalno predvodio Beveren i Oostende. Od januara 2020. godine član ej stručnog štaba A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)