Bivši reprezentativac BiH i nekadašnji selektor naše zemlje Meho Kodro vratio se trenerskom poslu i od naredne sezone će voditi švicarskog drugoligaša Stade Lausanne Ouchy.  

Ova živa nogometna legenda, koja je u karijeri nosila i dres slavne Barcelone, je dogovorila dvogodišnji angažman. Na dužnost će stupiti na startu sezone 2020/21. Bh. stručnjak posljednji angažman imao je upravo u Švicarskoj, gdje je radio kao trener Servettea.

Izgleda da Lausanne nije loša ekipa. Zadovoljan sam kako se sve odigralo i na kraju sam potpisao. Švicarska je moja sudbina i zadnji posao bio mi je tamo. Očekujem da ovo bude jedna fina fudbalska priča. Činjenica je da sam već jedno vrijeme bio tamo. Znam i grad i ekipu, poznajem švicarsku ligu i to su olakšavajuće okolnosti, za razliku kada sam bio prvi put – kaže na početku razgovora za Faktor Meho Kodro.

Sa posebnom pažnjom pratio je dešavanja u bh. nogometu i smatra da se Premijer liga BiH mogla nastaviti.

Sa sportske strane gledano, mislim da se prvenstvo trebalo nastaviti. Ljudi koji se time bave trebali su naći mogućnost da se sve završi. Vjerujem u sportske zasluge i taj ko najviše zasluži, treba da bude prvi. Onaj ko zasluži, neka ispadne. Sve ostalo je zadovoljavanje nekih interesa ili čak neka politizacija sporta koja nije dobra. U Premijer ligi BiH ima vrlo interesantnih igrača. Naravno da razmišljam o pojačanjima. Ja ću pokušati, gledam, pratim, ali nije sve do mene. Ima dosta ozbiljnih igrača, a imena neka ostanu tajna – govori novi trener Stade Lausanne Ouchy te dodaje da mu je drago da je Njemačka pokazala ostalima da se može igrati fudbal.

Posebno je sretan i ponosan na lijepu priču koja se posljednjih godina dešava u Veležu.

Sada uživam zbog onoga što se dešava dole. To je jedna pozitivna priča i sretan sam zbog toga. Nadam se da će se nastaviti i očekujem da će nakon infrastrukturnih zahvata iduće godine doći i do sportskih rezultata. Kada se radi korektno i seriozno, dođe se i do rezultata. Vjerujem da će tako biti i sa Veležom – optimističan je Kodro koji planira dio jula provesti na odmoru u Bosni i Hercegovini.

Njegov sin Kenan i u narednoj sezoni će najvjerovatnije braniti boje Athletic Bilbaoa.

Ima još dvije godine ugovora i nema razloga da mijenja klub. Čuveni napadač Athletica Aritz Aduriz se oprostio od fudbala i otvara se šansa da Kenan pokaže koliko vrijedi. To je, mislim, njegova namjera – kaže Meho.

(Reprezentacija.ba)