Na današnji dan (7. juni) prije tačno četiri godine reprezentacija BiH predvođena selektorom Mehmedom Baždarevićem je u Japanu u finalu Kirin Kupa savladala Japan sa 2:1 i osvojila svoj jedini trofej u historiji.

BiH je 3. juna 2016. godine u polufinalu Kirin Kupa nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisala Dansku.

Nakon regularnih 90 minuta igre rezultat je glasio 2:2, a oba gola je dao Milan Đurić.

Izabranici Mehmeda Baždarevića su u penalima bili uspješniji i plasirali se u finale.

Za BiH su protiv Danske igrali: Šehić, Vranješ, Kolašinac, Šunjić, Cocalić, Hadžić (od 46. minute Hodžić), Grahovac (od 46. minute Vrančić), Medunjanin, Duljević (od 82. minute Stevanović), Hajrović (od 73. minute Sušić, Đurić (od 89. minute Krunić).

Finalna utakmica između Japana, čiji je tada selektor bio Vahid Halilhodžić, i BiH odigrana je 7. juna u Osaki pred oko 36.000 navijača.

Japan je poveo golom Kiyotakea, ali je Milan Đurić sa dva gola prekorenuo rezultat u našu korist i ispostaviće se donio trofej Zmajevima.

Za BiH su protiv Japana igrali: Šehić, Šunjić, Cocalić, Sušić, Bekić, Medunjanin, Vrančić (od 88. minute Arežina), Hajrović (od 91. minute Kosorić), Duljević (od 65. minute Stevanović), Hodžić i Đurić (od 77. minute Kožulj).

Milan Đurić je bio najbolji strijelac Kirina Kupa i izabran je za najboljeg igrača, a BiH je osvajanjem turnira nagrađena i sa 430.000 KM.

Trofej pobjednika Kirin Kupa podigao je kapiten Haris Medunjanin.

(Reprezentacija.ba)