Besim Šerbečić (22) najbolji je igrač BHT Premijer lige BiH u sezoni 2019./20. prema izboru Reprezentacija.ba portala.

Mladi reprezentativac BiH, koji je prošlu sezonu osvojio titulu šampiona BiH sa FK Sarajevo u koji je posuđen iz norveškog Rosenborga, zaslužio je laskavu titulu iz više razloga, najviše zbog zavidne odličnih igara i zavidne statistike u europskim i domaćim takmičenjima.

Šerbečić je odigrao najviše utakmica u FK Sarajevo ove sezone uz golmana Vladana Kovačevića i pri tome je još zabio dva gola jednom asistirao. Svojim golom Radniku donio je direktnu pobjedu klubu – ispostaviće se kasnije za dovoljnu prednost za titulu šampiona BiH. Njegov gol počeo je i preokret protiv Veleža, a njegova asistencija protiv Borca otvorila put ka pobjedi bordo kluba u Banjoj Luci.

Iako je stoper, Šerbečić posjeduje zavidnu fudbalsku tehniku, pa je veliki broj napada FK Sarajevo ove sezone počinjao upravo od njegovih kvalitetnih početnih pasova i iznesenih lopti čime je u ofanzivi stvarao višak u odnosu na broj protivničkih igrača. Nije iznenađenje da na treninzima Sarajeva nekad zaigra i na poziciji zadnjeg veznog igrača.

Odigrao je ove sezone zavidnih 2248 minuta, a Sarajevo sa Šerbečićem u sastavu nije primilo gol u 12 od 25 susreta.

Šerbečić je posebno impresionirao u europskim utakmicama FK Sarajevo. Protiv Celtica je zaigrao neposredno nakon potpisa i bio vrlo dobar, a kasnije je protiv BATE-a pokazao zavidnu kvalitetu, ali i smirenost čime je stekao ogromne simpatije publike koja ga je odmah prihvatila kao novog lidera odbrane bordo kluba.

Besim Šerbečić je sigurno najbolji odbrambeni igrač u nekoliko posljednjih sezona u BHT Premijer ligi i sigurno svijetla budućnost reprezentacije BiH za koju je igrao u svim selekcijama.

Jedan je od rijetkih igrača koji je u našoj ligi napravio milionski transfer kada je 2018. iz Radnika iz Bijeljine prešao u norveški Rosenborg, pa je potez rukovodstva FK Sarajevo da ga dovede u svoje redove pravi uspjeh vrijedan hvale, kao i činjenica da su ga uspjeli zadržati do kraja 2020. godine.

Reprezentacija.ba portal kontinuirano je tokom cijele sezone u saradnji sa Mozzart Bet BiH statistikom pratio sve igrače našeg prvenstva, pa u nastavku donosimo i izabrani najbolji tim sezone uz Besima Šerbečića.

Golman:

Vladan Kovačević (FK Sarajevo)

Golman naše U21 selekcije je u 20 mečeva branio za Sarajevo u tekućoj sezoni i 11 puta je sačuvao svoju mrežu. U nekim susretima je bio i najzaslužniji za osvojene bodove Bordo tima.

20 utakmica, 11 utakmica bez primljenog gola

Odbrana:

Slaviša Radović (FK Radnik) – lijevi bek

Radović je drugi najbolji asistent lige i bez dileme jedan od najboljih lijevih bekova u ligi. Radniku će biti teško da zadrži Slavišu i naredne sezone, jer ponuda sigurno ima za ovog odličnog lijevog bočnog.

19 utakmica, 6 asistencija

Tomislav Barbarić (Zrinjski) – stoper

Zrinjski je imao najbolju odbranu lige sa samo 12 primljenih golova, a Tomislav Barbarić je odigrao 18 utakmica na poziciji stopera za šestorostrukog prvaka BiH. Barbić se jednom uspio upisati i u listu strijelaca.

18 utakmica, 1 gol

Branimir Cipetić (Široki Brijeg) – desni bek

Široki Brijeg nije bio na nivou u sezoni 2019. / 2020., ali jedan od rijetkih koji je odigrao više nego korektno bio je Branimir Cipetić. Desni bočni je sa sedam asistencija najbolji asistent lige zajedno sa Mahirom Karićem iz Radnika.

18 utakmica, 7 asistencija

Vezni red:

Semir Štilić (Željezničar) – centralni vezni

Povratnik u Želju je zaigrao za klub sa Grbavice tek od sedmog kola, ali 14 susreta mu je bilo dovoljno da postigne osam golova i doda pet asistencija. Definitivno igrač koji je najzaslužniji što je Želljo na kraju završio drugi. Ove sezone je postigao nekoliko golova koji su u konkurenciji za najljepše u historiji Premijer lige BiH.

14 utakmica, 8 golova, 5 asistencija

Stojan Vranješ (Borac) – centralni vezni

Borac je sezonu okončao na četvrtom mjestu, igrat će naredne sezone u kvalifikacijama za Europa lige, a Stojan Vranješ je nosio tim iz Banja Luke gotovo u svakoj utakmici. Dao je 12 golova, asistirao dva puta i pokazao se kao pravi vođa banjalučkog premijerligaša

22 utakmice, 12 golova, 2 asistencije

Benjamin Tatar (Sarajevo) – desno krilo

Polivalentni Tatar je svojim golovima možda i donio novu titulu Sarajevu. Benjamin je ukupno dao šest golova i dodao četiri asistencije, a zanimljivo da je kod novog trenera Vinka Marinovića pogađao čak četiri puta u tri utakmice. Bio je dvostruki strijelac u pobjedi nad Borcem u gostima od 2:0, a postigao je pobjedonosni gol u 22. kolu protiv Mladosti u 86. minuti.

17 utakmica, 6 golova, 4 asistencije

Brandao (Velež) – lijevo krilo

Brazilski internacionalac Brandao je sa 10 golova najbolji strijelac mostarskog Veleža. Odigrao je odličnu sezonu, a imao je sjajan niz od pet uzastopnih kola u kojima je postizao najmanje po jedan gol (od 8. do 12. kola dao je sedam golova).

22 utakmice, 10 golova, 1 asistencija

Napad:

Vojo Ubiparip (Tuzla City)

Iskusni Vojo Ubiparip je bio najbolji fudbaler Tuzle u ovoj sezoni. Postigao je 12 golova i ubilježio tri asistencije. Svojim golovima direktno je donio čak 13 bodova Tuzli.

20 utakmica, 12 golova, 3 asistencije

Mersudin Ahmetović (Sarajevo)

Iako ima 35 godina, Mersudin Ahmetović je najbolji napadač Premijer lige BiH. Sa 13 golova je najbolji strijelac bh. šampionata i zanimljivo da je u ovoj sezoni dva puta postizao po tri gola na jednom meču (protiv Širokog i Tuzle).

21 utakmica, 13 golova, 1 asistencija

(Reprezentacija.ba)