Izvršni odbor FS BiH prihvatio je prijedlog Komiteta za takmičenje FS BiH o završetku sezone Premijer lige BiH i Kupa BiH, te dodijelio FK Sarajevo titulu prvaka BiH, a Čeliku i Zvijezdi kartu za drugu ligu.

Nakon sjednice objavili su saopštenje.

“Izvršni Odbor NS/FS BiH je na večerašnjoj sjednici, održanoj pod predsjedavanjem predsjednika Elvedina Begića, prihvatio prijedlog zaključaka Komiteta za takmičenje NS/FS BiH i donio odluku kojom se ne nastavljaju takmičenja u sezoni 2019/20. u organizaciji NS/FS BiH.

Takmičenja pod ingerencijom NS/FS BiH nije moguće organizovati u narednom periodu, tj. od 01. jula 2020. godine do termina koji je propisala UEFA za završetak nacionalnih takmičenja u okviru asocijacija članica, jer za organizaciju sportskih događaja ne postoje odluke i dozvole nadležnih organa kojima se iste mogu realizovati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

U prijedlogu koji je Komitet za takmičenje NS/FS BiH dostavio IO NS/FS BiH na odlučivanje, sadržan je i prijedlog za ostala takmičenja u organizaciji NS/FS BiH.

Stoga su odlukom IO NS/FS BiH obuhvaćena i takmičenja u Premijer ženskoj ligi, Premijer futsal ligi, Premijer omladinskim ligama (U-19), (U-17) i (U-15), Premijer ženskoj ligi BiH (U-17), kao i takmičenjima KUP-a BiH.

Izvršni odbor NS/FS BiH poziva klubove koji nastupaju u takmičenjima NS/FS BiH da poduzmu sve aktivnosti na pripremi uslova za početak naredne takmičarske sezone, 2020/21., uz poštovanje i provođenje svih mjera koje donesu nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Do početka takmičenja u narednoj sezoni klubovi moraju dogovoriti procedure sa lokalnim vlastima za poduzimanje i realizaciju svih mjera po pitanju zaštite zdravlja igrača, a prema planu mjera zaštite od korona virusa (COVID 19) u narednom periodu.

Komitet za takmičenje i Administracija NS/FS BiH će pripremiti prijedlog propozicija i kalendar takmičenja za narednu takmičarsku sezonu koji će biti usaglašeni sa terminima UEFA, jer još uvijek nije dostavljen zvaničan kalendar njihovih takmičenja za sezonu 2020/21.

Datum koji je određen za zvaničan početak takmičenja u Premijer ligi BiH je 01.08.2020. godine.

Klubovi koji budu učestvovali u takmičenjima pod okriljem NS/FS BiH su obavezni u narednoj sezoni provoditi sve mjere nadležnih entitetskih organa po pitanju organizacije sportskih događaja, zaštite zdravlja igrača, kao i svih ostalih preporuka u cilju sprečavanja pojave korona virusa na sportskim terenima u Bosni i Hercegovini.”.

(Reprezentacija.ba)