Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, kazao je u razgovoru za Mondo da se fudbal u ovom entitetu neće moći igrati prije 1. jula.

Ovo znači da će Premijer liga BiH biti prekinuta, odnosno da nastavak sezone 2019. / 2020. neće biti moguć.

Premijer liga BiH se od 30. maja može igrati u FBiH, čeka se još odluka vlasti RS

Šeranić je u razgovoru za Mondo potvrdio raniji stav da prije 1. jula ne bismo trebali da razmišljamo o nastavku sezone.

”Što se tiče tog pitanja mi smo dali jednu javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana da bi vezano za nastavak sportskih takmičenja – mi smo išli prema preporuci ministarstvu sporta – da bi trebalo razmišljati o početku nakon 1. jula. To je nešto što je stav generalno i ako govorimo o masovnim okupljanjima, to je opcija o kojoj smo razmišljali”, izjavio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, o svemu je tražio mišljenja svih relevatnih ljudi iz oblasti sporta.

“Mi smo od ministartstva sporta i tražili da se i oni izjasne i da se vidi sa savezima, da li su oni spremni da uopšte završe sezonu, da li mogu da igraju? Preporuka svakako jeste i ostaje da to bude poslije 1. jula”, dodao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Na pitanje da u tom slučaju Premijer liga BiH, ako počne telku julu, nema mogućnosti da se završi zbog roka UEFA, Šeranić je odgovorio da on priča jedino u vezi javnog zdravstva.

“Ja ne ulazim u organizaciju i ostale stvari. Govorim sa aspekta javnog zdravstva. Ako treba nešto drugo da se uradi i sačini, stav o tome će morati dati ministarstvo sporta. Nedavno ste imali slučaj da je u Bolonji zaraženo sedam igrača i šta sad? Šta ćemo ako krene neko profesionalno takmičenje u junu ili julu i desi se da imamo zarazu u nekom fudalskom klubu? Taj klub bi morao da prekine igrati utakmice na sedam ili 14 dana i da svi idu u karantin i šta ćemo onda? Opet će pitati javno zdravstvo šta sad da radimo? To su vrlo teške odluke”, zaključio je Šeranić za Mondo.ba.

(Reprezentacija.ba)