Trener banjalučkog Borca Vlado Jagodić danas se obratio medijima u Banjoj Luci i govorio o eventualnom nastavku Premijer lige BiH.

Jagodić je kazao da su njegovi izabranici počeli sa treninzima prije 10 dana.

Premijer liga BiH se od 30. maja može igrati u FBiH, čeka se još odluka vlasti RS

“Prije deset dana počeli smo s grupnim treninzima, koji su nam dozvoljeni odlukom kriznih štabova RS i Grada Banja Luka. Jedva smo čekali jer igrači 62 dana nisu bili ni s loptom ni na terenu. Tako da smo prvu sedmicu smo iskoristili da napravimo sve ono što sam i mislio da možemo, a to je da igrače lagano uvedemo u rad kroz tri grupe od osam igrača. Tako nam je bilo dozvoljeno i mogu reći da sam prezadovoljan kako jeto djelovalo. U ovoj sedmici smo smanjili broj grupa, a povećali broj igrača unutar jedne grupe. Trenutno radimo u dvije grupe sa po 12 igrača plus golmani. Ne mogu reći kako će to sve da izgledati od ponedjeljka budući da se još uvijek ništa ne zna. Igrači zaslužuju pohvale za svoj rad, jer je teško zamisliti kako je njima da treniraju, a ne znaju da li će igrati. Ja se čujem sa svim trenerima u Premijer ligi BiH i svi imamo iste probleme”, govori Jagodić i dodaje:

“Vidimo svi u Europi šta se dešava. Ekipa bez četiri sedmice priprema ne može biti spremna. Pojedini treneri iz lige šalju signale prema Fudbalskom savezu BiH da jednostavno uvaže mišljenje struke. Pod pretpostavkom da se prvenstvo nastavi 6. / 7. ili 13. juna, mi nećemo imati nikakve pauze. Posljednji četvrtak u julu ili prvi četvrtak u augustu je prva utakmica u Europa ligi. Naredna sezona počinje sigurno sredinom augusta. Dakle, nema priprema, a trebamo ući u taj ritam. Pomalo mi je žao što se Borac uzima u usta jer je četvrti na tabeli i kao da smo mi glavni uzročnici što se liga ne nastavlja. To nije tačno. Matematika je jedno. Jasno se zna da se poslije 15. juna ne može sezona nastaviti ni u ritmu srijeda – subota. Kako odluči NS BiH, mi ćemo to prihvatiti.”

Trener Borca posebno naglašava da je veliki problem taj što igrači u Premijer ligi BiH ne bi mogli izdržati ritam igranja utakmica srijedom i subotom.

“Mi smo odgovorni ljudi i svi znamo šta znači kada nespremni igrači igraju u ritmu srijeda-subota. Ako izgubimo četiri, pet igrača, kako da ih oporavimo i spremimo za narednu sezonu? Naravno, ko ne bi volio da se igraju utakmice pred publikom. Ako gledamo Bundesligu, jedan Haaland, koji vrijedi 100 miliona, povrijedi prepone. Ibrahimović se isto povrijedio u Milanu. To bi za klubove u Premijer ligi bio veliki rizik. Svi smo u istim problemima.”

(Reprezentacija.ba)