Bojan Nastić (25) je u nedjelju sa BATE-om osvojio Kup Bjelorusije i tako stigao do trećeg trofeja u svojoj karijeri.

Nastić je prethodno sa Vojvodinom osvojio Kup Srbije, a bio je prvak Belgije sa Genkom.

BATE je u nedjelju golom u 121. minuti stigao do trofeja, a Nastić se iz Borisova javio za portal Reprezentacija.ba i govorio o finalu Kupa Bjelorusije, transferu iz Genka u BATE, ali i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Osvojili ste Kup Bjelorusije, a utakmica je bila vrlo napeta do posljednjih trenutaka produžetaka. Jeste li očekivali ovako težak meč?

“Sigurno da smo očekivali težak meč. To je finale Kupa i bukvalno jedna greška može odlučiti pobjednika. Susret je bio napet i igralo se za svaki pedalj terena. Meč je bio kao šahovska partija. Svaka lopta je bila važna, ali na kraju smo svi sretni jer smo dali gol u zadnjoj minuti i na taj način smo izbjegli penale.”

Imao si hrabrost da dođeš prošle godine u BATE iako tek do 2020. nisi mogao igrati zbog pravnih okolonosti. Kako si se odlučio za to?

“Čim je krenula priča za BATE, rekli su mi da će biti teško da me registruju zbog pravnih okolnosti. Ipak, nisam se dvoumio o prelasku u BATE. To je najveći klub ovdje, redovni učesnik Lige šampiona i Europa lige. Možda mi je to što nisam mogao igrati na početku dobro došlo, jer sam se navikao na život u Bjelorusiji, pronašao stan i sredio sve administrativne stvari prije nego što sam početi nastupati.”

Da li je BATE veći klub od klubova u kojima si do sada igrao?

“BATE je veliki klub. Sigurno da je veći od mojih prethodnih klubova Oostendea i Vojvodine, dok je mislim u rangu sa Genkom. Jedino što je belgijska liga praćenija i zvučnija od bjeloruske, ali je BATE stvarno na jednom visokom nivou.”

Dušan Bajević te pozvao u reprezentaciju iako u tom trenutku tvoja sezona nije počela. Koliko ti znači povjerenje selektora i šta misliš kakve su nam šanse u baražu?

“Svakom igraču znači poziv u reprezentaciju i povjerenje selektora. Meni je možda i više značio taj poziv nego drugim igračima, jer sam tek počeo sezonu. Poziv me pozitivno iznenadio i mnogo sam bio sretan zbog toga. Što se tiče baraža, mi imamo jako dobru ekipu i velika imena koja igraju u sjajnim klubovima. Vjerujem da možemo otići na EURO i mislim da imamo velike šanse. Moramo se dobro spremiti, a vjerujem da će stručni štab da uradi sve kako treba te da ćemo spremni dočekati baraž.”

Da li misliš da možeš biti prvi izbor na poziciji lijevog beka u BiH?

“Što se tiče pozicije, svi mi znamo da je Sead Kolašinac tu broj jedan i on je to svojim igama u reprezentaciji dokazao, ali i nastupima u Arsenalu te u Njemačkoj. Od njega mogu mnogo toga da naučim i rekao bih da je on prva opcija na lijevom beku. Na meni je da treniram i da igram dobro, a ako mi se pruži šansa da dobijem svojih pet minuta, nadam se da ću to iskoristit na najbolji mogući način.”

Reprezentacija se redovno okuplja putem online druženja, šta misliš o tome, da li će to pomoći da se povežete?

“Online okupljanja su super ideja od strane stručnog štaba. Svi igrači će se na ovaj način mnogo bolje upoznati sa stručnim štabom. Online okupljanja su pomogla i igračima koji nisu mogli trenirati zbog virusa. Ja sam trenirao u klubu i nažalost nisam mogao učestvovati na tim treninzima. Ipak, svakodnevno sam bio uključen u tu grupu i konstantno sam čitao te slušao kako se igrači osjećaju u svojim klubovima u ovim trenucima.”

Bojan Nastić je rođen 6. jula 1994. godine u Vlasenici. U klupskoj karijeri nastupao je za Vojvodinu, Genk, Oostende i BATE Borisov, čiji je trenutno član. Sa Vojvodinom je osvojio Kup Srbije, bio je prvak Belgije sa Genkom, dok je osvojio Kup Bjelorusije sa ekipom BATE-a. Za našu A reprezentaciju odigrao je četiri utakmice.

(Reprezentacija.ba)