Španski AS je došao u posjed dokumenta koji otkriva zašto Barcelona želi da angažuje našeg Miralema Pjanića (30).

Radi se o izvještaju iz januara 2020. godine u kojem jasno pišu razlozi zbog kojih bi Miralem bio idealno pojačanje za Barcu.

Pjanić u nedjelju opet na naslovnici u Italiji, pišu da je sve riješeno da pređe u Barcelonu

“Moraju se u obzir uzeti zahtjevi određene pozicije. Možda se ne bi trebali dovoditi samo mlađi igrači. Tamo gdje je potrebno veće fudbalsko znanje, bolje je dovesti starijeg igrača. S druge strane, ako se traži fizička sposobnost, onda prednost treba dati mlađim igračima. Iskusniji fudbaleri se brže prilagode svom novom klubu i odmah mogu biti na vrhuncu”, navodi se u izvještaju i dodaje:

“Postotak uspješnih dodavanja je za 3-5 % veći kod 30-godišnjaka u odnosu na one igrače od 16 do 29 godina. Također, koordinacija njihovih pokreta tokom meča je bolja od mlađih fudbalera. Jedan od presudnih faktora bi mogao biti taj što je sa starijim igračima lakše dogovoriti platu, pogotovo sada u vrijeme korona krize.”

Španski mediji posljednjih sedmica redovno izvještavaju o pregovorima Juventusa i Barcelone oko eventualnog transfera Miralema Pjanića, a nedavno je katalonski Sport objavio da je transfer praktično dogovoren.

Pjanić ugovor sa Juventusom ima do ljeta 2023. godine.

(Reprezentacija.ba)