Faruk Hadžibegić (62), selektor reprezentacije Crne Gore, govorio je za Dnevni avaz o trenutnoj pauzi u većini fudbalskih liga zbog korona krize, ali i o Premijer ligi BiH te FK Sarajevo.

“Svakom nedostaje njegov posao. Tako i meni nedostaje fudbal, jer od toga živim. Međutim, ova situacija navodi nas sve na razmišljanje: Gdje ovaj svijet ide?’ Izuzetno sam razočaran, gledajući na globalnom nivou. Mislim na mimoilaženje političkih struja. Vidim da tu nema nekog kolektivnog vođenja i solidarnosti. Čudno mi je da svaka zemlja donosi odluke za sebe. Za mene je to poraz svjetske politike”, kaže Hadžibegić za Dnevni avaz.

Aktuelni selektor Crne Gore volio bi da se sezona u Premijer ligi BiH okonča na zelenom terenu, naravno ako je to moguće.

“Imamo u BiH i dva Krizna štaba koja trebaju uskladiti svoje odluke, a vidim da to neće ići baš lako. Samo bih podsjetio da krovni, a na entitetski Savez vodi Premijer ligu BiH. Također, trebaju se poštivati i odluke nadležnih ministarstava koje se brinu za očuvanje zdravlja igrača. No, ne bih želio da se neko krije iz odluka entitetskih institucija i da na taj način traži profit u sportu. Treba se naći najbolje rješenje. Šta je moje lično mišljenje? Da se sezona završi na terenu. A ako je to nemoguće, zbog realnih okolnosti, onda nema druge odluke nego da se po trenutnom plasmanu proglasi prvak i ekipe koje idu u Evropu. Sarajevo bi po tom scenariju, kao i u Francuskoj PSG, postalo prvak države. Zamolio bih sve da izbjegnu polemike i da se bave samo fudbalom. Dosta je bilo svađanja i sramota koje smo vidjeli kroz politička prepucavanja, rekao nekadašnji as kluba s Koševa”, jasan je Hadžibegić.

Bivši selektor Zmajeva smatra apsurdnim prijedlogom da se prvenstvo poništi, ako se ne nastavi.

“To se nigdje nije desilo i to ne bi bilo OK. Čak je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin poslao jasnu poruku kako je izuzetno važno ko je šampion, ko drugi, ko treći i četvrti. Tabela se mora poštovati. Bordo tim je zasluženo prvi, niko im ništa nije poklonio. Navijač sam Sarajeva, ali isto bih rekao da je na prvom mjestu neki drugi bh. klub”, zaključuje Hadžibegić u razgovoru za Dnevni avaz.

(Reprezentacija.ba)