Almir Turković (49), nekadašnji fudbaler Sarajeva, Hajduka, Osijeka i mnogih drugih klubova, razgovarao je u petak navečer sa tv. komentatorom Sabahudinom Topalbećirevićem.

Turković je govorio o svojoj igračkoj karijeri, a posebno se osvrnuo na svoju najveći fudbalsku ljubav FK Sarajevo.

“Najdraži trofej u karijeri mi je onaj sa Sarajevom, kada smo osvojili titulu prvaka BiH u sezoni 2006. / 2007. To je bio pečat na moju karijeru. Ja sam čak osvojio Kup i u Meksiku”, govori ljubimac navijača Sarajeva, ali i Hajduka te Osijeka.

Sarajevo je u sezoni 2007. / 2008. senzacionalno izbacilo iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona belgijski Genk, a prvi duel u Belgiji i trijumf Sarajeva od 2:1 obilježila je majstorija Turkovića, koji je tada imao 38 godina. Lucidno je prešao nekoliko igrača Genka i asistirao Veldinu Muharemoviću za pobjedonosni gol. Zanimljivo da je Turković išao autom u Genk, s obzirom da ima strah od letenja.

“Mi smo odigrali pametnu utakmicu u Belgiji. Bili smo totalni autsajderi, ali smo znali da se igraju dva meča. Veliku ulogu u tome imao je i trener Husref Musemić. Nas dvojica smo se dogovorili da, ako budemo držali neriješen rezultat, ja uđem u igru u zadnjih 30 minuta kako bi mogli možda napraviti iznenađenje. Ja sam išao autom u Genk i bio sam iscrpljen. Na kraju sam ušao u igru i desilo se nešto najljepše za nas.”

Popularni Zeka je na kraju izabrao i najboljih 11 od igrača sa kojima je igrao u Hajduku, Osijeku i Sarajevu, a među kojima je i današnji trener u reprezentaciji Rusmir Cviko.

“Vladimir Balić – Mirza Varešanović, Nudžein Geca, Rusmir Cviko – Džemo Smječanin, Bakir Beširević, Robert Špehar, Nenad Bjelica, Senad Repuh – Stanko Bubalo, Milan Rapaić.”

Almir Turković je rođen 3. novembra 1970. godine u Sarajevu. U svojoj igračkoj karijeri nastupao je za Vrbanjušu, Sarajevo, austrijski Steyr, meksički Tigres, Zadar, Hajduk, Osijek te japansku Cerezo Osaku. Za A selekciju BiH odigrao je 11 utakmica. Sa Sarajevom je osvojio titulu i Kup BiH, sa Hajdukom je bio dva puta prvak Hrvatske i jednom osvajač Kupa, a Kup je osvojio i sa meksičkim Tigresom.

(Reprezentacija.ba)