Cijela Italija 12. aprila je na Sky Sports televiziji gledala dokumentarni film o Edinu Džeki (34), a mjesec dana poslije Roma je na svom Youtube kanalu objavila ovaj film sa titlovima na engleskom jeziku.

U filmu su Edin, ali i njegovi članovi porodice, školski drugovi, saigrači i treneri govorili o gradu Sarajevu, BiH, Željezničaru, fenomenu Wolfsburga, njegovom statusu i odlasku iz Man. Citya, Romi, Italiji…

“Rođen sam u Sarajevu 17. marta 1986. godine. Imam sestru koja je godinu i pol starija od mene. Kao mali sam igrao fudbal ispred svoje kuće, ali je onda počeo rat. Iako sam bio mlad, shvatao sam o čemu se radi. Najviše sam se plašio za moje roditelje, koji su morali ići na posao, ali i donositi nam hranu.”

“Ljudi imaju čudna mišljenja o stvarima koje nisu vidjeli. To razumijem, ali teško je pričati o nečemu što niste vidjeli. Zato bih preporučio svima da odu i posjete Bosnu i Hercegovinu, jer mogu tamo stići za samo nekoliko sati. Sarajevo je sada prelijepo. “

Edin je nakon rata počeo trenirati u Želji, a priliku u prvom timu mu je dao Amar Osim, koji je i danas trener kluba sa Grbavice.

“Znao sam za njega jer sam ga vidio kada sam se vratio nakon nekoliko godina iz inostranstva. Svi su pričali o njemu, jer je bio veoma visok i postigao je mnogo golova. Ja sam igrao za prvi tim Želje i gledao utakmice omladinaca na kojima je igrao Edin. Nekoliko godina kasnije sam postao trener seniora i pozvao sam ga kada sam vidio da je dovoljno spreman za prvi tim”, kaže Amar Osim i dodaje:

“Tada nije bila česta pojava da 17-godišnjak nastupa za seniorski tim, ali mi smo ga pratili četiri do pet godina. Iako je bio mršav te mu je nedostajalo 15 do 20 kilograma, znali smo da ima kvalitet da se nadmeće sa ostalim saigračima. Tada smo imali izuzetno jak tim, ali Edin je bio dovoljno dobar da se takmiči.”

“Kada me je Osim pozvao za prvu utakmicu u dresu Želje to je bilo nevjerovatno. U tom trenutku, kada si dječak, jedino razmišljaš da zaigraš za seniorski tim. Što se tiče mog debija, gubili smo sa 2:1, a Amar Osim mi je rekao da uđem i zabijem dva gola. Stao sam, gledao ga zaprepašteno i pitao moram li stvarno dati dva gola. Na kraju smo izgubili, ali taj susret ću uvijek pamtiti”, govori Džeko.

Kapiten naše selekcije nakon Želje odlazi u Teplice, a poslije toga stiže u njemački Wolfsburg.

“Prije nego sam potpisao za Wolfsburg, debitovao sam za A selekciju BiH u pobjedi nad Turskom od 3:2. Potpisao sam troipogodišnji ugovor sa Wolfsburgom i trenirao me Felix Magath. Treninzi kod Magatha su bili žestoki, ali on je bio čovjek koji mi je dao mnogo i imao je veliki uticaj na moju karijeru. Na kraju smo postali prvaci Njemačke. Ta ekipa će uvijek ostati u mom srcu i mogu reći da sam u Wolfsburgu postao veliki igrač.”

Edin se prisjetio i velikih utakmica poput trijumfa nad Bayernom od 5:1,Borussiu Dortmund sa 4:0 i da su igrali fantastično.

Bivši italijanski reprezentativac Christian Zaccardo je igrao sa Džekom u Wolfsburgu, a za Sky Sport Italia je ispričao i jednu anegdotu.

“Tajna je bila u sjajnoj atmosferi u timu. Imali smo koheziju i posjedovali veliki kvalitet. Edin je postigao 26 golova, Grafite 28, a Misimović je bio odličan. Imali smo spoj mladosti i iskustva. U ekipi smo imali Džeku i Misimovića, tu smo bili Barzagli i ja, zatim jedan Portugalac, Argentinac, dva Japanca i pričali smo na svim jezicima osim na njemačkom. Ipak, razumjeli smo jedni druge.

Poslije sjajne epizode u Njemačkoj dolazi transfer u Manchester City. Džeko je kazao da je u City stigao na insistiranje tadašnjeg šefa stručnog štaba Roberta Mancinija.

Mancini govori da se Edin idealno uklapao u koncept Manchester Cityja.

“Imali smo cilj da formiramo jak Manchester CIty i da osvojimo Premiership nakon 50 godina. Tražili smo dobre igrače i Edin je bio perfektan izbor. Imao je iskustvo igranja u jakoj ligi, osvojio Bundesligu i dao mnogo golova. Bio je okretan s obzirom na svoju visinu i tenihčki potkovan. Htjeli smo ga i doveli smo ga. Znali smo da je mlad igrač koji može još napredovati”, kazao je Roberto Mancini o Edinu i dodao:

“Bio je sjajan fudbaler, iako je nekada znao razbiti moje boce sa vodom kada je bio na klupi. Gradili smo tim sa četiri napadača, Tevez, Džeko, Aguero i Balotelli i bilo je teško izabrati one koji će igrati u startnoj postavi. Međutim, svi oni su bili važni za tim i svi su dali svoj doprinos za titulu.”

Aleksadar Kolarov je jedan od najboljih prijatelja Edina Džeke, igrali su zajedno u Cityju, a sad su i u Romi. Reprezentativac Srbije ističe da se odmah sprijateljio sa Edinom po dolasku u Manchester.

“Sreao sam Edina kada je došao u Manchester City. Govori istim jezikom kao i ja i tako smo se lično upoznali. Znali smo da je osvojio titulu sa Wolfsburgom. Odlično se uklopio u tim i sjajno smo sarađivali. On je kompletan igrač. Ima sjajnu tehniku, dobro šutira sa obje noge, zna kako da igra fudbal i ja volim ovakve igrače. Samo je nekoliko igrača sa ovakvim karakteristikama”, govori Kolarov.

Džeko je govorio i o Kolarovu.

“Mi ljude dijelimo na dobre i loše, ne gledamo ko je koja nacionalnost. Nas dvojica smo profeisonalci, kapiteni svojih reprezentacija i moramo biti primjer. On je moj prijatelj i znam njegovu cijelu porodicu.”

Edin je svoju suprugu Amru upoznao prije 10 godina.

“Prvi put smo se sreli prije desetak godina, ali nismo mnogo razgovarali. Dvije godine kasnije Edin je sa Cityjem stigao u Los Angeles, nakon toga smo se počeli dopisivati, viđati i tako je nastala naša priča. U Manchesteru smo zajedno živjeli šest mjeseci, a onda smo se preselili u Rim. Prije nego je Edin potpisao za Romu, četiri dana smo obiliazili Rim i zaljubili smo se u ovaj grad”, riječi su Amre Džeko.

Džeko je u Romu stigao u augustu 2015. godine iz Cityja. Kaže da je znao da mu vrijeme u engleskom klubu polako ističe.

“Znao sam da moje vrijeme u Cityju ističe. Doček na aerodromu u Rimu bio je nevjerovatan. Čuo sam da su navijači Rome “vrući”, ali takav doček nisam očekivao”, istakao je naš napadač.

Edin je govorio i o prethodnim trenerima Spalettiju, Di Francescu, za koje je imao samo riječi hvale.

Podsjetio se i kutlnih utakmica u dresu Rome i to protiv Chelsea u Londonu (3:3) gdje je kako i sam kaže postigao vjerovatno i najbolji gol u svojoj karijeri. Tu je i nezaboravan dvomeč u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Barcelone. Barca je slavila u prvom duelu 4:1 (Džeko dao jedini gol za Romu), a Roma u revanšu bila bolja 3:0 i plasirala se u polufinale. Edin kaže da je tadašnji trener Di Francesco u revanšu postavio sjajnu taktiku i da je upravo on najzaslužniji za veliki podvig Rome u tom dvoboju.

Za kraj je kazao da je atmosfera u svlačionci Rome odlična, svi su prijatelji, stalno su zajedno te da sa aktuelnim trenerom Fonsecom ima vrhunski odnos i da ga portugalski stručnjak svjetovao da ostane u Romi.

(Reprezentacija.ba)