Španski mediji prethodnih dana konstantno pišu da je Miralem Pjanić (30) na korak do transfera u Barcelonu, a Mundo Deportivo je na ovu temu razgovarao sa nekadašnjim bh. reprezentativcem i bivšim selektorom Zmajeva Mehom Kodrom (53).

Kodro, jedini Bosanac koji je ikada zaigrao za Barcelonu, smatra da Miralem može unaprijediti igru tima iz Katalonije.

“Posljednjih godina su me mnogi pitali o Pjaniću i mogućnosti da se uklopi u sistem Barcelone. To mi se čini moguće. On može unaprijediti igru Barce. Dobro ga poznajem i moje mišljenje je dati dodatni plus Barceloni”, govori Kodro za Mundo Deportivo.

Na pitanje koju bi poziciju Pjanić igrao ako dođe u Barcu, Kodro kaže:

Pitanje je dana kada će Juventus potvrditi Pjanićev transfer

“To je ključno pitanje. Miralem može pokriti više pozicija u veznom redu. Mislim da bi se najbolje snašao na poziciji koju trenutno igra Busquets ili možda uz njega. On je najbolji kada je malo povučeniji i tada diktira tempo igre. Može igrati i iza napadača, tako je nešto bilo u Romi. Ipak, moje mišljenje je da mu najviše odgovara pozicija kada je u prilici da kreira napade. Barca ima mnogo sjajnih igrača, ali Miralem je drugačiji od njih jer igra veoma dobro pod pritiskom i može poslati fantastičan pas sa preko 40 metara.”

Mediji pišu i da će brazilski fudbaler Arthur iz Barcelone preći u Juventus kao zamjena za Miralema, ali Kodro misli da bi Pjanić i Arthur mogli zajedno igrati u veznom redu Barcelone.

“Riječ je o dvojici igrača koji su veoma slični, ali su u nekim segmentima različiti. Mislim da bi Arthur i Pjanić mogli igrati u tandemu. Barca će sa Pjanićem imati više alternativa. On je u najboljim godinama i vrhunski je profesionalac. Sigurno da može igrati još tri ili četiri godine na visokom nivou”, ističe nekadašnji fudbaler Barcelone i dodaje da bi volio vidjeti još jednog Bosanca u Barceloni:

“Volio bih vidjeti još jednog Bosanca u Barci. Naravno da ne bih imao ništa protiv da to bude Pjanić. On je igrač čije igre pratim od njegove 18. godine.”

(Reprezentacija.ba)