Nekadašnji napadač Barcelone Meho Kodro (53) u razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao je da eventualni transfer našeg reprezentativca Miralema Pjanića (30) nije u domenu medijska špekulacija koje u nedostatku, kako kaže, pravih fudbalskih vijesti čitamo svaki dan, nego provjerena informacija.

Barcin tip igrača

“Ne, nije to špekulacija, nego realnost. Naravno, pratim sve to. Nije to prvi put da me neko pita za Pjanića i Barcelonu, odnosno da ga vežu za taj veliki klub. Odavno imam jasno mišljenje, a to je da Pjanić baš ima profil Barceloninog igrača”, ističe Kodro te dodaje: 

Pjanićevo “da” Barceloni danas se nalazi na naslovnoj stranici uglednog Mundo Deportiva

“U okolnostima u kojima se sada nalazi Barca i shodno potrebama u ekipi, mislim da bi im Pjanić legao kao „kec na desetku“. On je igrač tog tipa koji bi mogao da popuni te neke praznine – ustvari ne praznine, nego bolje rečeno potrebe Barcelone u ovom momentu. Tako je bilo i prije… Pjanić je stvarno dobar igrač koji ima nešto što je Barceloni sada potrebno. I što Barcin stil igre traži.”

U Barceloninoj formaciji 4 – 3 – 3 naš as iz Juventusa može da igra i naprijed i pozadi.

“U ovim okolnostima, on bi mogao da igra pivota – tog zadnjeg, ispred ofanzivnih igrača. Također, može uspješno da igra i na poziciji koju je igrao Ivan Rakitić, naprimjer. Da igra možda i čak malo isturenije, da se ubacuje iz drugog plana, iako ja mislim da je Pjanić puno jači kad organizira igru od pozadi i kada se ubacuje iz drugog plana”, analizira Kodro.

Na pitanje koliko je realno da se realizira Pjanićev transfer u Barcu, Kodro odgovara:  

“O tome se priča dosta u fudbalskim krugovima, a kad je već tako, onda nešto ima tu. U ovom trenutku je veoma teško predvidjeti kako će se razvijati stvari, ali činjenica je da on ima kapacitet i kvalitet da igra u Barceloni. S druge strane, Barca treba igrače poput njega jer joj odgovara takav profil igrača. Međutim, malo je situacija – naravno zbog ove pandemije, nezgodna na fudbalskom tržištu. Sve je to, jednostavno, poremećeno tako da je sada vrlo teško i njima u Barceloni.”

Donositi odluke

“Teško im je donositi odluke, ali će to morati raditi. Pjanić im je na stolu, među dva-tri igrača, a ja se nadam da će izabrati njega. Malo sve to zavisi i od Rakitića, odnosno hoće li on ići u Sevilju, Italiju, Totenhem – ima raznih priča, ili neće, te šta će biti sa Brazilcem Arturom, koji je izrazio želju da ostane u Barci. Treba se uklopiti dosta tih nekih stvari, ali ja priželjkujem da se realizira taj transfer”, najavljuje bh. trener koji skoro 30 godina, sa kraćim prekidima, živi u San Sebastijanu. 

Kodro kaže da se u Španiji život polako vraća u normalu. Međutim, kako kaže, malo sporije…

“Sada je to ipak puno drugačije, nego što je to bilo prije 15 dana. Ovdje je dva mjeseca bilo nezgodno, baš nezgodno. Prije šest-sedam dana pustili su nas malo da izađemo vani i odmah je to drugačije. A također, malo su relaksirane i druge mjere. Svaki dan ima manje i zaraženih i preminulih, sve više je oporavljenih, što je ohrabrujuće. Ide to dobro, nije baš kao što bismo htjeli, ali osjete se promjene. Dosta stvari zna se čak i u fudbalu, neki timovi su već počeli i trenirati, drugi obavljaju ljekarske preglede. Uglavnom, počinju pripreme za pripreme, baš tako”, prenosi Kodro.

Kenan se vratio u Bilbao

Mehin sin Kenan se iz San Sebastijana vratio u Bilbao. 

“Inače, u Španiji se još ne može kretati između provincija… Kenan je bio na ljekarskim pregledima u Bilbau, a u nedjelju ili ponedjeljak bi trebali početi trenirati. Prve treninge na terenu će raditi individualno, ne znam kako će to organizirati – danas ili sutra će znati malo više, a za sedam do deset dana u manjim grupama”, rekao je Meho Kodro za “Dnevni avaz”.

(Reprezentacija.ba)