Ervin Zukanović (33) gostovao je ove sedmice u podcastu “Opsajd” kod nekadašnjeg vođe BH Fanaticosa, a danas fudbalskog trenera Ismeta Turšića Ventole i renomiranog sportskog novinara Saše Ibrulja.

Zukanović je u razgovoru govorio i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, odnosno našem mentalitetu. Kao igrač koji ima više od 130 nastupa u Seriji A i koji definitivno poznaje rad u modernom europskom fudbalu, smatra da je upravo mentalitet najveći problem i razlog oscilacija u igrama našeg nacionalnog tima.

“Ja uvijek u svojim izjavama i intervjuima u reprezentaciji potenciram da mi počnemo mijenjati naš mentalitet. Mi to moramo promijeniti i to nam fali 15 godina. Kvalifikacije za EURO smo izgubili u Finskoj. Tada smo igrali protiv prvog konkurenta i morali smo izaći na teren sa puno energije. Međutim, mi smo bili mrtvi na toj utakmici. Gotovo sve utakmice se pripremaju na isti način i nema nekih problema sa tim. Jednostavno naš mentalitet je problem. Kada uđemo na teren moramo reći “Eh to je ta utakmica, ključna”. Ipak, godinama mi imamo problem sa mentalnim sklopom. Napraviš nešto izvanredno, a zatim ide veliki pad”, kazao je Ervin i dodao:

Foto: Damir Hajdarbašić, Repreznetacija.ba

“Odluke se moraju donositi na osnovu toga šta je dobro za selektora i ekipu. Ne treba gledati interes, već je cilj da se iz ekipe izvuče maksimum. Sve se mora raditi za dobrobit jedne grupe, odnosno svih igrača. Ipak, mentalitet na Balkanu je takav. Sve su to neke igre. Imamo primjera u svijetu kako neke stvari funkcionišu. U nekim situacijama se mora biti “hladan” i donijeti prava odluka.”

(Reprezentacija.ba)