EHF je objavio rang listu europskih dražva čiji će se klubovi takmičiti u njenim takmičenjima, a na kojoj nema Bosne i Hercegovine, piše Mondo.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Slobodana Zadro priznao je da je bio šokiran ovom odlukom EHF-a.

Iznenađen sam i uvrijeđen, što bi rekli, ovom rang listom na kojoj nema Bosne i Hercegovine. Sigurno je da ćemo se obratiti EHF-u i zatražiti objašnjenje. Najiskrenije se nadamo da je u pitanju birokratska greška izazvana aktuelnom situacijom zbog pandemije korona virusa“, rekao je Zadro za naš portal.

Ipak, ono što u tabeli najboljih prema EHF-u, najviše “bode” oči je činjenica da među 30 zemalja Europe nema Bosne i Hercegovine, iako je samo Borac m:tel iz Banjaluke u prošloj sezoni dogurao do četvrtifinala EHF Eurokupa.

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa takođe nije krio razočaranje ovom odlukom EHF-a, po kojem će BiH ostati i bez predstavnika u EHF Ligi Europe, odnosno bivšem EHF kupu.

Rang lista je sinoć stigla u Savez, ne znam kako je to došlo do takve kategorizacije da npr. Kosovo bude na listi, a da nas nema. Baš sam gledao učešće kosovskih timova u Europi, pa oni nemaju ukupno pobjeda koliko smo mi iz BiH imali samo prošle godine. Kako su dobili bodove, a mi nismo u toj kategorizaciji, stvarno mi nije jasno. Sigurno je da će bh. Savez uskoro da odluči na koji način će reagovati na ove dopise iz EHF-a“, rekao je Rađa i dodao da nema smisla da BiH izgubi predstavnika u EHF kupu, koji se sada zove EHF Liga Evrope, a da ostanu samo dva predstavnika u EHF Eurokupu.

Najbolji plasman na listi ostvarila je Francuska sa 139.33 boda, s obzirom da je u međunarodnim takmičenjima EHF-a imala pet predstavnika i ostvarila najbolje rezultate. Na drugom mjestu je Njemačka, takođe sa pet predstavnika, ali nešto slabijim bodovnim saldom, potom slijede Makedonija, Mađarska, a Top 5 je zatvorila Španija.

Među najboljih 10 su još Poljska, Danska, Hrvatska, Portugal i Bjelorusija, ali samo prvih devet rangiranih imaju pravo da registruju po jednu ekipu u Ligi šampiona, osim prvoplasirane Francuske, koja može imati dva predstavnika. 

(Reprezentacija.ba)